Besvärligt för hemtjänsten i snöyran

Snövädret ställer till med enorma problem för hemtjänsten i kommunen. Igensnöade vägar gjorde att personalen ibland fick ställa bilen och pulsa i snön långa sträckor för att nå fram.

Snöiga oplogade vägar. Det ställer till problem för hemtjänsten och det mesta tar längre tid. "Men vi ger oss inte", säger Katarina Dunhage Jacobsson, verksamhetschef på hemtjänsten i Hultsfred.

Snöiga oplogade vägar. Det ställer till problem för hemtjänsten och det mesta tar längre tid. "Men vi ger oss inte", säger Katarina Dunhage Jacobsson, verksamhetschef på hemtjänsten i Hultsfred.

Foto: Olof Carlson

Virserum2021-12-02 12:45

– Det gäller att de tänker sig för hur de ställer bilarna, så att de kommer loss igen, säger Annika Persson, enhetschef på hemtjänsten i Virserum-Järnforsen. 

Hon berättar att snön ställer stora krav på personalen.

– Jag hade personal som inte lyckades ta sig till jobbet i morse utan måste vänta på att vägen plogades så att det går att ta sig ut. Man får räkna med att allt kommer att ta längre tid i dag. Men vi gör allt för att ta oss fram till brukarna. Även om det betyder att vi får pulsa i snön. Det är ju sällan skottat hemma hos brukarna när vi kommer. 

– Tålamod är vad som behövs en sådan här dag, säger hon. Tålamod. Både för oss och hos brukarna. Men de har ju varit med förr, och vet vad vinterväder är, så de brukar ta det ganska lugnt. 

Annika Persson berättar också att telefonen är ett extra värdefullt verktyg en sådan här dag. Både för att hålla kontakt med brukarna, men också för att ha kontakt med varandra, så att man kan hjälpas åt om det behövs. 

– Det är många av dem vi besöker som också oroar sig för oss, och vill veta hur vi har det. Vi har varit hos många av dem länge och byggt upp en relation, så det är klart att de oroar sig om vi kommer senare än vanligt.

Det tar ju längre tid att ta sig fram när vägarna snöar igen. 

– Arbetsdagen började dessutom med att de fick skotta fram bilarna för att komma iväg. Det tog en och en halv timma bara det. Så det blev en sen start på dagen, säger Annika Persson och då kan ett telefonsamtal göra stor skillnad för de gamla, som får veta lite mer om både hemtjänsten och hur det ser ut i omgivningarna.

Egentligen skulle hemtjänstpersonalen haft en brandskyddsutbildning på torsdagen. Men den ställdes in, och i stället fick de som skulle sitta vid skolbänken hoppa in som extraresurs i verksamheten.

Hittills har man dock inte behövt kontakta räddningstjänsten för att få hjälp av terrängfordon för att ta sig fram.

Katarina Dunhage Jacobsson, verksamhetschef för hemtjänsten i Hultsfreds kommun, håller med om det blir extra stökigt när snön vräker ner på det här viset.

– Lyckligtvis har vi inte haft några strömavbrott, säger hon, däremot har det varit en del strul med trygghetslarmen under natten. Det har gjort att vi fått göra några extra besök för att se så att allt är i sin ordning hemma hos brukarna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!