Bostadsbolaget: Rivning fortfarande huvudspåret

Rivning är fortfarande huvudspåret för de 50 lägenheterna i gamla Aspelandshem. Detta trots att två olika lokala fastighetsbolag har visat intresse.

Byggnadsminne, bostadsrätter, rivning eller hyresrätter?Idéerna är många kring de 50 lägenheterna på Bastugatan i Virserum.

Byggnadsminne, bostadsrätter, rivning eller hyresrätter?Idéerna är många kring de 50 lägenheterna på Bastugatan i Virserum.

Foto: Olof Carlson

Virserum2021-08-17 21:00

I maj erbjöd sig Virserums Bostäder och fastigheter, med Christoffer Sakshaug och Oskar Andersson i spetsen, att ta över det rivningshotade hyreshuset för en symbolisk summa.

– Men vi har inte hört något från Hultsfreds Bostäder sedan dess, säger Oskar Andersson.

Ytterligare ett lokalt fastighetsbolag i Virserum har visat intresse för att ta över.

Men Åke Nilsson, ordförande det kommunägda AB Hultsfreds Bostäder, är tveksam till att låta någon ta över.

– Med tanke på fastighetens skick, säger han. 

Bostadsbolagets styrelse har sedan tidigare tagit ett inriktningsbeslut om att riva de 50 lägenheterna, och lämnat över till ägaren, Hultsfreds kommun, att ta det slutgiltiga beslutet.

Det här huset är speciellt på många sätt, med sin svängda form. Och med en tidig form av golvvärme i alla lägenheter. 

– Det är just den här golvvärmen som gör att jag är tveksam, säger Åke Nilsson, den består av järnrör som vilar i sand. Och har man sett en vattenskadad lägenhet där röret börjat läcka, förstår man varför jag tvekar. Det kan ligga och läcka länge innan skadan upptäcks. Och vem vet vad som växer till i de slutna områdena.

Expolitikern Göran Berglund har dessutom begärt hos länsstyrelsen att huset ska byggnadsminnesförklaras.

– Det är en arkitektonisk pärla, säger han, med tanke på hur väl det smälter in i miljön och naturen. Jag skulle hellre vilja se att det omvandlas till bostadsrätter. Jag skulle själv kunna tänka mig att köpa en här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!