Sven och grannen räddade ladugården från lågorna

Gräsbrandens lågor var farligt nära att nå fram till den närliggande ladugården. Ett snabbt och rådigt ingripande från Sven Össmar och hans granne begränsade emellertid eldens framfart avsevärt.

Sven Össmar och en granne släckte en gräsbrand på tisdagskvällen. Elden och brandbilen på bilden har inget med händelsen att göra.

Sven Össmar och en granne släckte en gräsbrand på tisdagskvällen. Elden och brandbilen på bilden har inget med händelsen att göra.

Foto: Tor Andre Johannessen/Pontus Lundahl TT/Privat

Virserum2022-07-27 12:00

Vid 19-tiden på måndagskvällen fick Sven Össmar från Ramsebo utanför Virserum ett telefonsamtal där uppringaren talade om att det brann på en åker som ligger ett hundratal meter från Svens bostad.

– Det var en sommargäst som hade upptäckt att det brann. Hon kontaktade min granne som sedan larmade räddningstjänsten, berättar Sven som snabbt tog sig till det eldhärjade området.

undefined
"Jag hade en skumsläckare hemma på gården som jag fick fatt i och började släcka elden med", berättar Sven Össmar.

Tillsammans med grannen började Sven sedan bekämpa den gräsbrand, som enligt räddningstjänsten fanns på en yta av omkring 22 gånger 15 meter.

– Jag hade en skumsläckare hemma på gården som jag fick fatt i och började släcka elden med. Samtidigt tog grannen sina handsläckare och tillsammans lyckades vi få ner elden innan räddningstjänsten kom och tog över.

I det inledande skedet av gräsbranden fanns det en väldigt stor risk för att elden skulle nå fram till en närliggande ladugård. Tack vare Sven och grannens ingripande klarade sig byggnaden helt och hållet.

– Deras insats var helt och hållet avgörande för att ladugården klarade sig. Den hade med all säkerhet brunnit ner utan deras rådiga och snabba ingripande. Vinden låg på ganska mycket i riktning mot ladugården så det kunde gått riktigt illa. Det var inte många meter kvar mellan elden och byggnaden när vi kom fram, säger Ulf Bowein från räddningstjänsten i Hultsfred, som hade rollen som räddningsledare under släckningsarbetet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!