Butik med dramatisk historia fyller 50 år

Sex olika handlare, flera satsningar och en chockartad brand. Mycket har hänt under de 50 år som livsmedelsbutiken funnits. "Det finns en otrolig framåtanda i samhället", säger den nuvarande handlaren Roberth Sundberg.

Roberth Sundberg är handlare sedan 2012. Madeleine Karlsson har varit anställd i butiken sedan 1988 och minns när den brann ner 1990. "Det var chockartat för samhället."

Roberth Sundberg är handlare sedan 2012. Madeleine Karlsson har varit anställd i butiken sedan 1988 och minns när den brann ner 1990. "Det var chockartat för samhället."

Foto: Jimmy Larsson

Virserum2024-10-06 07:00

Det stundande 50-årsjubileet för Ica Nära Krysset i Virserum ska firas i en veckas tid med happenings, överraskningar och tårtkalas.

– Vecka 42 är det fest, säger Roberth Sundberg.

Han började jobba i butiken 2006, då hans far Peter Sundberg blev handlare. Sex år senare tog Roberth Sundberg över samma uppdrag, men hans pappa är fortfarande kvar i bolaget.

– Sedan 2012 har vi drivit butiken som kompanjoner.

Han är den sjätte Ica-handlaren i Virserum sedan 1974.

– Den förste handlaren, som byggde butiken, var Berno Emilsson, säger Roberth Sundberg som berättar att Sven Tyrberg tog över 1978, Jonas Hugosson 1992 och Stefan Bjälestig 2000.

undefined
"Inflationen och varuförsörjningen har varit en stor utmaning", säger Roberth Sundberg som hoppas på bättre tider framöver.

I alla år har affären hetat Krysset, vilket beror på att den ligger nära en järnvägskorsning.

– För varje ny ägare som kommit har det blivit en nytändning, säger trotjänaren Madeleine Karlsson som varit anställd i butiken sedan 1988.

Hur känns det att fira 50-årsjubileum?

– Det känns kul att butiken är kvar på en liten ort och att det går framåt.

Men Krysset har också drabbats av motgångar. Madeleine Karlsson minns den stora branden i augusti 1990.

– Det var marknad den helgen och mycket folk ute i omlopp när det inträffade. Det var chockartat för samhället.

Butiken brann ner till grunden, men återuppbyggdes sedan snabbt.

– Det var 178 dagar från branden till nyöppningen. Vi fick hjälpa till med det vi kunde, säger Madeleine Karlsson som berättar att Ica även satte ihop ett utbildningspaket för personalen.

undefined
Järnvägskorsningen i närheten har inspirerat till namnet på butiken, som ligger på Södra Järnvägsgatan i Virserum.

I februari 1991 invigdes den nya butiken på platsen där lågorna slukat den gamla.

– De byggde den exakt så som den såg ut när den brann ner, säger Roberth Sundberg.

Han har inga egna minnen från branden eftersom han inte bodde i Virserum på den tiden.

– Jag är från Mörlunda, men jag har en väldigt stark anknytning till Virserum. Jag gick i högstadiet här och har spelat hockey här under hela min uppväxt.

Hans bror, Thommie Sundberg, är Ica-handlare i Mörlunda där släkten haft butik sedan 1876.

Hur är det att driva en livsmedelsbutik i Virserum?

– Det är fantastiskt. Nu har jag varit här så länge och känner de flesta av mina kunder vid namn. Man kan ha en småstressig dag och så kommer en kund in och lyfter en, säger Roberth Sundberg och fortsätter:

– Kundmötet är mycket det man brinner för när man jobbar i butik. Sedan är förnyelser alltid roliga. Utveckling är viktigt för alla samhällen.

undefined
Lisette Skoog har jobbat på Ica Nära Krysset i Virserum sedan 2018. Nu laddar butiken för 50-årsjubileum.

Sedan 2006 har det gjorts flera satsningar i butiken. En av de största investeringarna gjordes 2013 när alla kyldiskar byttes ut. 2016 byggde man om förbutiken för att få plats med spelverksamheten.

– Man måste hela tiden utveckla butiken för att vara med i matchen.

Vad är den största utmaningen just nu?

– Inflationen och varuförsörjningen har varit en stor utmaning. Under covid var varuförsörjningen jätteutmanande. Prisökningarna som skedde påverkar inte bara kunderna utan de påverkar även oss. Nu ser det ut som att det går åt rätt håll och vi ser en avmattning på inflationen. Förhoppningsvis kan kunderna få lite mer luft i plånboken i framtiden.

Har kunderna slutat att köpa vissa varor för att de har blivit för dyra?

– Jag skulle nog säga så här: Kunderna köper vad de verkligen behöver. De kanske inte unnar sig riktigt lika mycket i dag.

Hur ser du på framtiden?

– Jag är väldigt positiv till framtiden över lag. Yttre förutsättningar som man inte kan påverka får man anpassa sig till.

undefined
Jessica Waltersson är jämnårig med den 50-åriga butiken, där hon har arbetat i 24 år. Även hennes mamma jobbade där.

Han tycker att det finns en stark framåtanda i Virserum, trots att det rivits hyreslägenheter i samhället och ska rivas ännu fler framöver.

– Klart att det är tråkigt att bostäderna inte hyrs ut, men samtidigt får vi också se på vilken utveckling som sker på turismsidan. Vi har föreningar som gör ett otroligt jobb för att utveckla samhället för turism, säger han och nämner de satsningar som gjorts vid Bolagsområdet, Dackestupet och smalspåret.

Satsningarna har gett resultat. Häromåret fick Virserum besök av SVT:s "Antikrundan" och nyligen stod det klart att Bolagsområdet nominerats som Kalmar läns kandidat till Stora turismpriset. Vinnaren utses den 3 december.

Hur viktiga är turisterna för butiken?

– Det är en viktig del på sommaren, säger Roberth Sundberg som berättar att turisterna framför allt kommer från Tyskland men även från Danmark och Nederländerna.

– Innan tyskarna åker hem kan de komma och köpa väldigt mycket av den produkten de tycker om och ta med sig hem till Tyskland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!