Iselin möttes av länsat Swishtorg: "Man blir ledsen"

I två månader har Iselin Bråten Latifs Swishtorg utanför blombutiken i Virserum funkat bra. Men när hon kom till jobbet på tisdagsmorgonen var blommor för tusentals kronor väck. "Jag gissar att det borde ha tagit i alla fall tio minuter att lasta allt, så det är ganska vågat", säger hon.

"Man vill ju kunna lita på folk, och det har gått bra, fram till nu", säger Iselin Bråten Latif, som de senaste månaderna använt den flexibla lösningen Swishtorg utanför öppettiderna. Men efter stölden läggs det projektet på is.

"Man vill ju kunna lita på folk, och det har gått bra, fram till nu", säger Iselin Bråten Latif, som de senaste månaderna använt den flexibla lösningen Swishtorg utanför öppettiderna. Men efter stölden läggs det projektet på is.

Foto: Olof Carlson

Virserum2024-06-04 12:29

Iselins Bråten Latif öppnade blombutiken More Leafs Please i Virserum i höstas. Under tider som butiken varit stängd har hon testat att sätta ut växter utanför lokalen, som kunderna kunnat köpa och betala med Swish.

– Mer och mer faktiskt, och det har funkat jättebra. Det passar perfekt när jag måste ha stängt, till exempel när jag varit iväg och tävlat, och nu, under högsäsong, efter stängningsdags. 

I tisdags morse när hon skulle öppna möttes hon av en trist syn. Massor av plantor var borta.

– Jag vet inte hur mycket pengar det handlar om, exakt. Men minst 5 000 kronor, kanske uppemot tio. Här har man verkligen vetat vad man är ute efter och plockat med sig "godiset". Det är så mycket växter att jag gissar att det borde ha tagit i alla fall tio minuter att lasta allt, så det är ganska vågat.

Det handlar om 75 småplantor av utplanteringsväxter, pelargoner, rosträd, nejlikor, perenner, amplar...

Stölden av växter är egentligen ingen större överraskning för Iselin.

– Jag har väl haft det i bakhuvudet, att förr eller senare kan det hända. Och flera har sagt "det där går inte". Men jag har valt att köra på, för jag vill våga tro att man kan lita på folk. 

Iselin vet att det har skett nattetid, säger hon.

– Klockan 22.00 var växterna kvar. Och jag har övervakningskamera i butiken, som är riktad ut mot gatan.

undefined
Iselin Bråten Latif möttes av ett länsat Swishtorg när hon kom till sin butik på tisdagsmorgonen. Blommor för minst 5 000 kronor hade stulits under natten. "Man blir ledsen och besviken."

På företagets Facebook-sida har Iselin Bråten Latif skrivit att filmen kommer att överlämnas till polisen om inte växterna lämnas tillbaka.

Varför gör du det inte direkt?

– Jag vill ge människor en chans. Jag hoppas på samvetet, och att man kanske ändå väljer att lämna tillbaka växterna. Jag ger det två dagar, och har inte det stulna kommit tillbaka så gör jag en polisanmälan.

Iselin Bråten Latif säger att hon inte kommer att fortsätta med det populära Swishtorget i samma utsträckning, åtminstone inte just nu.

– Man blir besviken och ledsen. Eftersom växterna stått ute lär det ju inte bli något försäkringsärende heller., Men samtidigt är jag en person som har lätt för att gå vidare, det ger inget att bli jättesur. Jag har bröllop och andra roligare saker att se fram emot och väljer att fokusera på det istället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!