Byborna protesterar: Stoppa vindkraftparken i Tönshult

Stoppa planerna på en vindkraftpark i Tönshult. 300 personer har skrivit under protestlistorna, som nu överlämnats till kommunen och kommunalrådet Lars Rosander.

Jan-Olof Svensson överlämnade protesten och namnlistorna mot vindkraftetableringen i Tönshult utanför Virserum till kommunalrådet Lars Rosander (C).

Jan-Olof Svensson överlämnade protesten och namnlistorna mot vindkraftetableringen i Tönshult utanför Virserum till kommunalrådet Lars Rosander (C).

Foto: OLOF CARLSON

Virserum2021-04-08 15:05

Lars Petersson och Jan-Olof Svensson, "Jos" kallad, har lagt ner en hel del arbete i den motståndsrörelse som vuxit fram i trakten. I höstas gjordes en namninsamling i butikerna i Virserum, där 300 personer skrev på. Den har sedan kompletterats med ytterligare underskrifter.

– Vi har åkt runt i byarna kring Tönshult och fått många att skriva på, säger Jan-Olof Svensson. Det verkar som om de blev glada över att någon tagit initiativ till att göra något för att stoppa det här.

Det är företaget Stena Renewable som vill bygga en större vindkraftpark i skogen kring byn Tönshult, några kilometer söder om Virserum. Ursprungsplanen är att uppföra 16 vindkraftverk med en totalhöjd på 270 meter.

– Med så höga verk kommer ett väldigt stort område att påverkas, säger Lars Petersson.

Kommunen har en ny vindbruksplan på gång, en plan som ska ge vägledning för politikerna om framtida vindkraftsplaner. 

– I maj månad kommer en första version av planen, säger Lars Rosander (C). Den kommer att bli underlag för ett kommande samråd.

Lars Petersson och Jan-Olof Svensson vill allra helst se att den här planen förklarar hela kommunen som en vindkraftsfri zon. I synnerhet kring Tönshult.

– Turismen är stark i den här delen av kommunen, säger Jan-Olof Svensson. Det är bättre att satsa på den, så att man kan gå i skogen utan att störas av buller och blinkande.

I den här protestskrivelsen radar de upp ett antal argument mot vindkraftplanerna och vill att kommunen ska utnyttja sitt veto mot projektet. Precis som man gjorde vid den tilltänkta vindkraftsetableringen mellan Målilla och Virserum, där Dackevind fick ett nej till sina planer.

Enligt reglerna blir det ett nej, om kommunen säger nej. Annars går tillståndsfrågan vidare till länsstyrelsen.

De pekar också på att natur- och kulturvärden kan vara i fara vid en etablering. Hellre då bygga ute till havs, skriver de.

Jan-Olof Svensson och Lars Petersson hoppas också få stöd i sin kamp från föreningen Vindfrid, som startades för att kämpa mot etableringen söder om Målilla. 

 – Vi har haft kontakter med styrelsen, säger Jan-Olof Svensson och vi väntar på ett styrelsebeslut.

Lars Rosander tog emot protesterna och namnunderskrifterna, men kunde inte lova något. 

– Men det kommer helt klart att vävas in när vi ska behandla ärendet, sa han. Och det kommer att väga tungt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!