Else Marie Bruhner tillhör de cirka 20 procent som enligt forskningen är högkänslig. När hon föreläste i ämnet på Virserums bibliotek kom ett 60-tal personer.
– Syftet var främst att förklara hur högkänslighet fungerar. Eftersom det är ett medfött personlighetsdrag som inte går att borsta bort handlar det om ditt autentiska jag. För att förstå sig själv behöver vi lära oss så mycket som möjligt.
Går det kort att beskriva vad högkänslighet är?
– Forskningen visar att högkänsliga är särdeles mottagliga för det som sker i omgivningen. Studier med magnetkamera visar att högkänsliga bearbetar alla sensoriska stimuli noggrannare och mer på djupet än icke högkänsliga. Vi noterar mycket, särskilt detaljer och sådant som andra inte märker. Dessutom har vi högre emotionell mottaglighet och stark empati. Att tänka och känna så mycket tar på krafterna, därför behöver högkänsliga regelbunden egentid för att komma i fas.
Pionjärforskaren Elaine Aron säger att högkänslighet eller High Sensitivity är ett medfött personlighetsdrag som påverkar alla livets aspekter: uppväxt, skolgång, arbete, relationer, hälsa...
Hon anser att skillnaden mellan en högkänslig och en icke högkänslig person är större än skillnaden mellan man och kvinna.
Else Marie Bruhner vet av erfarenhet att det är främst högkänsliga som kommer till hennes föreläsningar. De brukar känna igen sig i det som beskrivs och blir lättade när de inser att de inte är ensamma.
– Det brukar också komma personer som definitivt inte är högkänsliga eller som inte trodde att de var det tills de upptäcker att de faktiskt är det. Då kan det blir många aha-upplevelser, säger Else Marie Bruhner.
Hur vet man om man är högkänslig?
–Det enklaste sättet är att göra Elaine Arons självtest. Jag gjorde min upptäckt när jag läste en kort artikel i en tidning 2011, allt stämde in på mig.
– Det var omvälvande. Jag insåg hur mycket jag ansträngt mig för att rätta mig efter andras sätt att leva. Det är som att försöka passa in en fyrkant i ett runt hål – det går inte.
På biblioteket i Virserum tycker man att det är ett viktigt ämne.
– Vi vill att biblioteket ska vara en plats för alla, därför vill vi erbjuda vitt skilda teman, säger bibliotekarie Darja Frödeberg.
Är ni nöjda med kvällen?
– Ja, vi är supernöjda med kvällen som även hade en koppling till litteraturen, då hon skrivit en bok i ämnet.