Då öppnas konstsnspåret vid Dackestupet

Det är dags att valla längdåkningsskidorna. Eldsjälarna i Hjorten CC har jobbat hårt och kan äntligen öppna konstsnöspåret vid Dackestupet. "Vi har varit slavar under vädergudarna, men till helgen är det dags", säger Roberth Sundberg.

Benny Sjåstad, Oskar Berg och Michael Sjöberg kan efter många timmars snöjobb ge klartecken, till helgen öppnas skidspåren i Virserum.

Benny Sjåstad, Oskar Berg och Michael Sjöberg kan efter många timmars snöjobb ge klartecken, till helgen öppnas skidspåren i Virserum.

Foto: Privat

Virserum2019-01-24 09:00

Ambitionen är att öppna på lördag. Ett besked Roberth Sundberg och övriga entusiaster i sektionen längtat efter att kunna lämna till alla som vill åka längdåkningsskidor.

– Jag tänker att särskilt många Vasaloppsåkare är sugna att komma igång med träningen ordentligt, säger Roberth Sundberg och tillägger:

– Vi har ett 550 meter belyst område och så här långt har vi snö till att få ett spår i vardera färdriktningen klart. Dock inte riktigt hela längden. Vädret har varit nyckfullt. Vi hade en period med elva minusgrader, men då var samtidigt luftfuktigheten 90 procent och då blir det inte alls så mycket snö som det borde bli. Men vi räknar med att kunna öppna 350-400 meter av spåret som det ser ut nu. Då kan man åka uppemot 800 meter tur och retur, på ett snödjup av 30–40 centimeter.

Konstskidspåret hade premiär förra året, som ett komplement till den alpina delen. Initiativet togs emot väl och lockade skidåkare i en vid radie.

Utvecklingsarbetet fortskrider sakta men säkert, och man har egentligen inga ambitioner att vara helt färdiga förrän 2020. Till den här vintern har man jobbat med att jämna ut marken ytterligare och nu tittar man på att få till bra, smidiga, alternativa vändpunkter, i och med att spåret inte kan användas i sin fulla längd.

– Vi arbetar som sagt fortfarande med att förbättra spåret, och har en del planer som skulle göra det ännu bättre.

Kan du nämna några exempel?

– Förutom att vi tittar på att få till bra vändningar vill vi lägga mer snöledning, så vi kommer åt spåret bättre. Som det är i dag får vi dra väldigt mycket slang, vilket kräver både mycket folk och slang. Som en parentes kan nämnas att vi dragit sammanlagt 300 meter slang från kopplingspunkten, för att nå hela längdspåret, som är en del av anläggningen och ingår i den övriga snöläggningen så det sköts parallellt med backen.

Hur går arbetet vidare nu med snöläggningen?

– Nu tänker vi ta tillvara varje köldperiod som blir och jobba dygnet runt, för att i första hand få spåret snöklätt i sin fulla längd. Det är prioritet ett.

Oskar Berg är en av de som jobbat med spåret och han ser fram emot lördagen.

– För egen del ska jag åka Vasaloppet öppet spår, så jag är sugen på att komma igång med träningen. Man behöver ju metrarna. Och så är det kul att se andra komma dit och åka, då är det värt allt slit.

Äntligen dags. Till helgen räknar Hjorten CC med att det ska finnas så mycket snö att man kan öppna runt 800 meter av spåret tur och retur.
Äntligen dags. Till helgen räknar Hjorten CC med att det ska finnas så mycket snö att man kan öppna runt 800 meter av spåret tur och retur.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!