Dackestupet har en köpare: "Låter underbart"

Ett kommunalt markköp ska säkra framtiden för skidanläggningen Dackestupet i Virserum. Kommunen köper det 30 hektar stora skogsområdet där backen ligger.

Kommunen köper ett 30 hektar stort markområde och det säkerställer verksamheten i Dackestupet i Virserum.
"Det är positivt för hela området" säger Tomas Söreling (S)

Kommunen köper ett 30 hektar stort markområde och det säkerställer verksamheten i Dackestupet i Virserum. "Det är positivt för hela området" säger Tomas Söreling (S)

Foto: Charlotte Madestam

Virserum2020-11-11 10:59

– Vi gör det för att säkerställa skidanläggningens framtid och verksamheten här, säger kommunalrådet Lars Rosander. Vi fick se att marken var utlagd till försäljning och vi lät vår skogskonsult jan Robertsson göra en värdering.

Med värderingen som grund lade kommunen ett bud på 3,8 miljoner kronor på skogsmarken. På så vis blir man ägare till 30 hektar skog - och viktigast av allt, en populär skidbacke.

– Det här är positivt för hela området, säger oppositionsrådet Tomas Söreling (S). Och då tänker han inte bara på OK Hjorten och Hjortens Alpina som driver skidanläggningen, utan också de företag som jobbar med året runt-turism i området.

Dackestupet är ju en av Danmarks närmaste slalombackar och det är väldigt många besökare därifrån på vintrarna. Det är dock ett stort frågetecken hur det blir i vinter.

– Det är ett ställningstagande vi gör för att främja turism och företag i området, säger Tomas Söreling.

undefined
Det handlar om 30 hektar skog, mest ungskog, som blir kommunal egendom, om kommunfullmäktige godkänenr köpet nu i december.

3,8 miljoner kronor är en bra slant att lägga upp. Men kommunledningen ser också möjligheter till inkomster. Framförallt på sikt. 

– Just nu är det mest ung skog på området, säger Lars Rosander, men området genererar också 70 000 kronor om året i arrendeinkomster. Plus vad skogen kan ge.

– Nej, vad bra. Det låter ju underbart. Gösta Erlandsson, en av eldsjälarna i skidklubben blev glatt överraskad när vi ringde upp, och berättade om kommunens markköp.

– Det har naturligtvis varit en osäkerhet för oss om vad som ska hända i framtiden. 

Klubben har arrendekontrakt fram till 2027, men efter därefter har det varit osäkert. Men kommunens ambition är att göra det möjligt för klubben att jobba vidare.

– Det känns jättebra, tycker Gösta Erlandsson, det är mycket arbete nedlagt på att göra anläggningen till en åretruntanläggning, med bland annat banor för mountainbike.

Det är en liten lättnad för klubben, som annars har ett mer närliggande problem att brottas med. Och det är att coronasäkra vinterns verksamhet.

– Vi kommer att ha tre möten den här veckan för att diskutera saken, säger Gösta Erlandsson, vi har en hel del idéer om hur det ska gå till. Men vi får också avvakta och se vilka restriktioner och begränsningar som kommer att gälla.

Skiduthyrning och servering är två av de största nötterna att knäcka. Eftersom den delen av verksamhet sker inomhus får man försöka att flytta den utomhus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!