De laddar för rekordstor fotbollsturnering: "Superkul"

Över 800 deltagare, drygt 100 funktionärer och massvis av föräldrar. Virserum laddar för sin största fotbollsturnering någonsin. "Vi hoppas att vi kan göra det lika bra som förra året", säger initiativtagaren Ylva Nyberg.

Jörgen Nilsson, Ylva Nyberg, Linda Bengtsson och Tomas Gränshagen är fyra av fem medlemmar i klassfotbollskommittén i Virserums SGF.

Jörgen Nilsson, Ylva Nyberg, Linda Bengtsson och Tomas Gränshagen är fyra av fem medlemmar i klassfotbollskommittén i Virserums SGF.

Foto: Jimmy Larsson

Virserum2024-05-14 14:00

Nyheten i korthet

  • Virserum förbereder sig för sin största fotbollsturnering någonsin, med över 800 deltagare och cirka 100 funktionärer.
  • Turneringen, som är gratis för barn, arrangeras för andra året i rad den 25 maj och har vuxit betydligt jämfört med föregående år, med 73 lag anmälda jämfört med 54 föregående år.
  • Initiativtagaren Ylva Nyberg hoppas på att evenemanget blir lika lyckat som förra året och siktar på att göra det till en årlig tradition.

Gräsplanerna är fulla av barn och ungdomar som tränar fotboll när Vimmerby Tidning besöker Virumsvallen. Inne i klubbstugan förbereder Ylva Nyberg en introduktion för domare och planvärdar som ska hjälpa till med klassfotbollen, som arrangeras den 25 maj. Hon är sammankallande i Virserums SGF:s klassfotbollskommitté som planerar den gigantiska fotbollsturneringen.

– I klassfotbollskommittén är vi fem personer, men under dagen kommer vi att ha 17 domare, säkert 20 planvärdar och folk i kiosken hela dagen. Det är drygt 100 personer som hjälper till, säger Ylva Nyberg.

undefined
"Vi vill göra det till en tradition", säger Ylva Nyberg, initiativtagare till klassfotbollen i Virserum.

Klassfotbollen i Virserum arrangeras för andra året i rad och växer sig allt större. Runt 830 spelare är anmälda till årets turnering, som riktar sig till barn från förskoleklass upp till årskurs 7.

Inbjudan har gått ut till skolklasser i fem kommuner – Hultsfred, Vimmerby, Vetlanda, Högsby och Uppvidinge. Men även lag från Växjö, Kalmar och Västervik kommer att delta.

– Vi hade 54 lag förra året och nu har vi 73 lag. Det är superkul.

Ylva Nyberg förklarar ökningen med att fler har hört talas om turneringen, samtidigt som många av förra årets deltagare kommer tillbaka.

– Det är främst de yngre lagen som är fler i år. De har nog hört från äldre syskon eller varit här nere och tittat.

undefined
40 procent av spelarna i turneringen är tjejer, vilket arrangörerna är väldigt stolta över.

40 procent av spelarna är tjejer.

– Vi vill ha mixade lag, så vi är väldigt stolta över att vi har så mycket tjejer.

Det var Ylva Nyberg som tog initiativ till att starta klassfotbollen i Virserum.

– Jag kommer härifrån, men jag bodde några år i Västergötland och där hade de klassfotboll på många ställen – även där jag bodde, en jätteliten ort med bara några hundra invånare. Jag tyckte att det var väldigt trevligt och alla barn såg fram emot dagen när det var klassfotboll. Om de kunde göra det på den lilla orten, då måste vi i Virserum också kunna göra det, tänkte jag.

Förutom alla spelare och funktionärer lär massor av föräldrar komma till Virumsvallen i samband med turneringen. Det totala antalet besökare väntas därför uppgå till flera tusen personer.

– Vi uppskattade det till 2 000 personer förra året, men i år blir det kanske närmare 3 000.

undefined
Fotbollsturneringen arrangeras på Virumsvallen lördagen den 25 maj.

Årets upplaga av klassfotbollen är troligen den största fotbollsturneringen som har arrangerats på idrottsplatsen i Virserum.

– Jag har inte hört talas om någon annan som varit så stor, säger Ylva Nyberg som berättar att de siktar på att arrangera turneringen varje år.

– Det är mycket jobb, men så länge vi i kommittén orkar är det målsättningen. Vi vill göra det till en tradition.

Precis som förra året är klassfotbollen gratis för barnen, trots att man inte fick något bidrag från Astrid Lindgrens Hembygd i år. Spelarpaket med t-shirts, vattenflaskor och fotbollar delas ut till alla deltagande lag. Barnen får även entrébiljetter till lokala sevärdheter.

Vad är den största utmaningen med att arrangera turneringen?

– När det skulle vara gratis igen lade vi jättemycket jobb på att få in sponsorer. Det har gått jättebra, och det är tack vare dem som vi har lyckats ha det gratis i år, säger Ylva Nyberg och fortsätter:

– Nu i slutet är det att tänka på allting. Det ska finnas funktionärer, planerna ska kritas upp, det ska beställas till kiosken och alla ska veta vad de ska göra den här dagen. Det svåraste just nu är att se till att alla får sin information.

undefined
En riktig fotbollsfest med över 800 deltagare väntar på Virumsvallen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!