De lärde sig att använda mobilen

Dagens samhälle ställer höga krav på digital kompetens, vare sig du är ung eller gammal. Och det finns så mycket att lära. ”Det märks att man är född fel årtionde, det är rena rama turen om jag får i väg den här bilden”, säger Mona Odengrund och skrattar vid tanken på sina många försök.

Surfplattan går att använda till mycket.

Surfplattan går att använda till mycket.

Foto: Charlotte Madestam

Virserum2019-03-29 21:52

Mobilt bank-id, swish, snapchat, Facebook, mail och sms. Välkända ord, men oj så mycket huvudbry det kan ställa till med när man ska lära sig att använda det.

Studieförbundet Vuxenskolan har i veckan erbjudit introduktionsträffar i just hur man använder sin mobil och surfplatta. Först på biblioteket i Virserum, sedan i Hultsfred. Båda träffarna med god uppslutning.

– Vi kommer säkert att lära oss förr eller senare, snarare senare, säger någon och alla kring bordet skrattar.

Det känns lite befriande att skratta ”åt eländet”, när det ena gången fungerar som man vill, för att nästa gång inte fungera alls. Då är det skönt att ha Oscar Cederstrand som vägledare.

– Egentligen håller jag i motorsågs- och röjsågskurser i vanliga fall, så känn ingen prestationsångest, säger han som för att mjuka upp nervositeten en smula.

Det varierar bland deltagarna vad man helst vill lära sig. Någon skulle gärna läsa morgontidningen på ”paddan”, någon annan vill kunna lägga in aktiviteter i kalendern med säkerhet, så det blir rätt dag och tid under rätt titel. Men det kan lika gärna handla om något så grundläggande som att lära sig att ringa och svara i den nya mobilen. Har man inte bekantat sig med en smartphone tidigare, är inte ens det en självklarhet, utan här får den som behöver chans att börja från noll.

– Jag äger ingen smartphone ännu, utan har bara en gammal hederlig modell som jag använt för att ringa och sms:a, det har jag klarat mig med. Så jag är egentligen bara här för att se hur svårt det är. Nu inser jag att det är mycket svårt, säger en deltagare som väljer att vara anonym.

Enkelt är det då rakt inte, enas man om i gruppen.

– Det är nästan lite elakt, så stora krav det ställs i dag på att alla ska kunna hantera en mobiltelefon och använda sig av tekniken, säger Oscar Cederstrand.

Introduktionskursen var till för att visa vad man kommer ägna sig åt, om man väljer att förkovra sig ytterligare. Tre kurstillfällen väntar om vardera tre timmar. Där får man lära sig att sätta på en mobil och ta sig ut på nätet. Och allting där emellan.

– Ingen blir fullärd av den heller, utan det är övning som ger färdighet, säger Oscar Cederstrand och uppmuntrar alla till att gå hem och verkligen våga testa sig fram.

Paula Jonasson och Barbro Petersson lär tillsammans. "Övning ger färdighet", påminner kursledare Oscar Cederstrand.
Paula Jonasson och Barbro Petersson lär tillsammans. "Övning ger färdighet", påminner kursledare Oscar Cederstrand.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!