De tvingas lämna sina lägenheter: "Känns i hjärtat"

Varför ska huset med 23 lägenheter rivas? Hyresgästerna Carina Johansson och Michaela Hinze förstår inte hur kommunen och bostadsbolaget tänker. "Fruktansvärt att vi bara blir utslängda."

Carina Johansson och Michaela Hinze är grannar i ett hyreshus som ska rivas på Ringvägen i Virserum. De ifrågasätter varför man river och bygger nytt i stället för att renovera.

Carina Johansson och Michaela Hinze är grannar i ett hyreshus som ska rivas på Ringvägen i Virserum. De ifrågasätter varför man river och bygger nytt i stället för att renovera.

Foto: Jimmy Larsson

Virserum2024-06-19 06:00

Via sociala medier fick de båda grannarna veta att huset de bor i på Ringvägen i Virserum ska jämnas med marken.

– Jag höll på att få en chock. Jag fattade ingenting när jag läste. Är det verkligen sant, tänkte jag, säger Carina Johansson.

I början av året presenterades planerna på att riva totalt 93 lägenheter i Virserum, Hultsfred och Silverdalen på en presskonferens. Hultsfreds Bostäders fastighetsstrategi, som även innebär nyproduktion av lägenheter, klubbades sedan igenom i kommunfullmäktige den 5 februari.

undefined
Från sin balkong ser Carina Johansson huset på Björkmossavägen där hon blivit tilldelad en lägenhet, men dit tänker hon inte flytta.
undefined
Hyreshus som ska rivas på Ringvägen i Virserum.
undefined
Hyreshus som ska rivas på Ringvägen i Virserum.

Men hyresgästerna i Virserum fick ingen information från Hultsfreds Bostäder förrän den 21 maj.

– Att höra det från sociala medier i stället för sin hyresvärd, det tyckte jag var förbaskat dåligt, säger Michaela Hinze.

Nu har de fått besked om att de måste lämna sina lägenheter senast i maj nästa år. Totalt 21 lägenheter på Ringvägen 1–5 och 23 lägenheter på Ringvägen 7–11 ska rivas.

– Jag älskar min lägenhet, säger Carina Johansson som bor på Ringvägen 9 sedan två år tillbaka.

– Den är öppen, ljus och renoverad. Jag har nytt kök, nya stommar och nya fönster. Det finns inget att klaga på.

Michaela Hinze har bott i sin lägenhet i 16 år.

– Så det känns i hjärtat att lämna den. Jag hittar inte något riktigt alternativ, för jag jämför allting med mitt hem som är här, säger Michaela Hinze som trivs väldigt bra på Ringvägen.

– Det är mitt i grönskan. Vem kan säga i ett hyreshus att man ser rådjur springandes i trädgården?

undefined
"Det är mitt i grönskan", säger Michaela Hinze som har trivts väldigt bra under sina 16 år som hyresgäst på Ringvägen.

Carina Johansson har blivit tilldelad en lägenhet på Björkmossavägen, i ett hus som ska renoveras, men där vill hon inte bo. Hon menar att det huset är i betydligt sämre skick.

– Man blir förflyttad från en fin och bra lägenhet till ett skithus, rent ut sagt.

I stället har hon, motvilligt, sökt och fått en lägenhet på Skolgatan i Virserum.

– Jag vill helst inte åt det hållet, men jag är tvungen. Jag kan inte vänta till maj månad och inte veta var jag ska ta vägen.

Varken Carina Johansson eller Michaela Hinze förstår varför just deras hus ska rivas.

– Det enda som behöver göras i de här husen är nya fönster och att se över det elektriska. Jag hade förstått det om husstommen hade varit dålig eller om det hade varit blött i källaren. Men det finns ingen anledning. De säger att det finns tomma lägenheter – var då? säger Michaela Hinze.

Enligt bostadsbolaget krävs nybyggnation för att locka nya hyresgäster. Det argumentet köper inte Michaela Hinze.

– De behöver bara anstränga sig lite och hålla de lägenheter som finns i gott skick.

undefined
Ringvägen 7–11 är ett av två hus som ska rivas i Virserum. Enligt Hultsfreds Bostäder skulle det kosta för mycket att renovera och underhålla huset.

Hon lägger delar av skulden på kommunledningen.

– Varför har man inte pratat med de som har bott här jättelänge och frågat hur det ser ut och hur ni tänker? Det är ingen som någonsin har pratat med oss.

Vimmerby Tidning har varit i kontakt med Hultsfreds Bostäders vd Helena Grybäck Svensson, som uppger att 7 av 23 lägenheter på Ringvägen 7–11 står tomma. På Ringvägen 1–5 uppger hon att 9 av 21 lägenheter är outhyrda.

Varför har ni valt att riva huset på Ringvägen 7–11? Hur stort är renoveringsbehovet? Jag har pratat med hyresgäster som upplever att huset är i bra skick. Det ska bland annat ha gjorts stambyte för några år sedan? 

"Beslutet att riva huset på Ringvägen 7–11 grundar sig på en sammanvägd bedömning av flera faktorer, inklusive vakansgrad, underhållsbehov och energiklassificering av fastigheten. Trots att vissa hyresgäster upplever huset som i gott skick, visar vår analys att de långsiktiga kostnaderna för renovering och underhåll är för höga för att vara ekonomiskt hållbara", skriver Helena Grybäck Svensson.

undefined
Hultsfreds Bostäder vill minska antalet tomma lägenheter genom att riva hus i Virserum, Silverdalen och Hultsfred.

När det gäller informationen till hyresgästerna uppger Hultsfreds Bostäders vd att de alltid strävar efter att informera så snabbt som möjligt.

"I detta fall ville vi ha en klar tidplan för omflyttningen och rivningen när vi informerade hyresgästerna. Projektledaren började arbeta med tidplanen efter beslutet, och det tog några månader att få den på plats. Det är ett omfattande arbete att hitta ersättningslägenheter som matchar hyresgästernas behov och att bedöma underhållsbehovet i dessa."

Varför annonseras inte fler av de tomma lägenheterna i Virserum ut på Hultsfreds Bostäders hemsida?

"Just nu pågår förberedelser för omflyttning, och vi prioriterar att erbjuda de tomma lägenheterna till hyresgäster som behöver flyttas inom området. När omflyttningsprocessen är klar kommer fler lägenheter att annonseras på vår hemsida."

undefined
Förutom Ringvägen 7–11 ska huset med adress Ringvägen 1–5 rivas i Virserum, enligt fastighetsstrategin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!