Stipendiet blev en tröst i bedrövelsen

En tröst mitt i bedrövelsen efter stölderna. Stipendiet blir lite av plåster på såren. Inte för att det kan ersätta de stulna rosenbuskarna.

Lotta Rosander och Lena Axelsson har skapat en grön oas i Virserum. För det belönades de med Stiftelsen Musikpaviljongens stipendium.

Lotta Rosander och Lena Axelsson har skapat en grön oas i Virserum. För det belönades de med Stiftelsen Musikpaviljongens stipendium.

Foto: Olof Carlson

Virserum2021-10-02 05:00

Lena Axelsson och Lotta Rosander har i många år lagt ner en hel del arbete på att skapa och utveckla örtagården på Bolagsområdet i Virserum. Därför tog de det personligt när de första stölderna upptäcktes förra veckan. Och kanske än mer, när det visade sig att delar av andra buskar försvunnit senare i veckan.

Egentligen fick de med Stiftelsen Musikpaviljongens stipendium redan i slutet på förra året. Men på grund av pandemin delades priset ut först nu. Det kunde knappast ha kommit lägligare. Nu blev det en liten tröst över stölderna av rosenbuskar i Örtagården, som förekommit den senaste tiden.

– Jag är jätteglad för priset, säger Lotta Rosander, som jobbar för fullt i trädgården.

– Så här års finns det en hel del att göra i den omfångsrika trädgården. Inte minst att förbereda inför nästa år, genom att gräva om, ta bort ogräs och en hel massa annat.

Det var kultur- och fritidschefen Tommy Svensson Pöder och kultursekreterare Ingela Heldebro som överlämnade priset vid en ceremoni.

– Prissumman 10 000 kronor kommer väl till pass, säger Lotta Rosander.

Men det som värmde allra mest var ändå motiveringen till priset: ”För sitt engagemang och sitt skapande av Örtagården i Virserum. Under deras gröna fingrar har Örtsgården utvecklats till en oas för människor och ett paradis för insekter. Med allt från ettåriga växter till perenner, bland vindlande stigar och sittplatser, har de skapat en miljö som skiftar i färg, form och doft.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!