Efter priset – nu gör företaget en jättesatsning

1 200 företagare runt om i landet var nominerade till titeln "Årets främsta entreprenör". Vinnare: David Modig från Virserum. Nu ska han representera Sverige i den stora världsfinalen.

David Modig (i mitten) fick galans huvudpris, "Årets främsta entreprenör". Här ses han tillsammans med de övriga pristagarna. Bland annat tv-profilen och företagaren Bianca Ingrosso.

David Modig (i mitten) fick galans huvudpris, "Årets främsta entreprenör". Här ses han tillsammans med de övriga pristagarna. Bland annat tv-profilen och företagaren Bianca Ingrosso.

Foto: Teo Axlund

Virserum2021-03-29 06:00

Det var i fredags kväll som företagsgalan "EY Entrepreneur Of The Year" ägde rum på Grand Hotel i Stockholm.

Kvällens mest prestigefyllda pris gick till Virserumsbördige David Modig – som är vd på Modig Machine Tool AB. Det är ett anrikt familjeföretag som konstruerar och tillverkar precisionsmaskiner, främst till flyg- och fordonsindustrin.

Till att börja med: Hur känns det?

– Overkligt. Det är ett stort pris, kanske det största man kan vinna som företagare i Sverige. Det är som företagarnas Oscarsgala. Det är otroligt ärofyllt att de valde mig.

Hur har processen gått till?

– Från början var det 1 200 företagare som var nominerade. Sedan sållades det ner till 700. Jag var på flera intervjuer innan jag blev utsedd till Östra Sveriges regionvinnare i höstas.

– I fredags var det riksfinal i Stockholm, där alla regionvinnare fick presentera sig för juryn på nytt och svara på frågor. Jag har verkligen blivit förhörd, haha. 

Var det hård konkurrens om förstapriset?

– Ja, minst sagt. Vi konkurrerade med miljardbolag. Det har egentligen alltid varit så i Modigs historia. Vi har slagit i underläge mot de stora, men det har gått bra ändå.

undefined
Som sig bör fotograferades gästerna på röda mattan inför galan.

Sedan ett par år tillbaka har Modig Machine Tool AB sitt huvudkontor i Kalmar. Men företaget har inte släppt greppet om "hemorten" Virserum, där verksamheten startade på 1940-talet.

– Vi har fortsatt 10-15 anställda kvar i Virserum, med lager och delmontering. Det finns inga planer på att flytta därifrån, säger David Modig.

Hur har företaget påverkats av coronapandemin?

– Det har faktiskt gått bra. Trots att vi tappade ungefär 150 miljoner kronor i försäljning förra året på grund av stoppet i flygindustrin blev det en hyfsad vinst. När flyget tappade blev vi uppbackade av bilindustrin. Det har blivit en större marknad för oss, i takt med att produktionen av elbilar har ökat.

– Om vi tittar på 2021 har det gått fantastiskt bra det första kvartalet. Och vi siktar högt även fortsättningsvis. Målsättningen är att bli en bättre spelare på marknaden och växa ungefär 15 procent om året.

Vad innebär det personalmässigt?

– Vi ökar hela tiden. Behovet av ny personal är stort. Bara de senaste månaderna har vi anställt omkring 15 personer. Överlag händer det väldigt mycket just nu. Snart ska vi bygga ut lokalerna i Kalmar med 8 000–10 000 kvadratmeter. Det första spadtaget tas i april.

undefined
"EY Entrepreneur Of The Year" kom till Sverige 1995.

Samtidigt som företaget växer har David Modig en annan viktig uppgift framför sig. I juni ska han representera Sverige i den internationella finalen av "EY Entrepreneur Of The Year".

– Vanligtvis är det ett jätteevent i Monaco som pågår i en vecka. Jag vet inte hur det blir i år med tanke på pandemin, men på ett eller annat sätt blir det en världsfinal.

Hur ska du förbereda dig?

– På samma sätt som inför den svenska finalen, det vill säga inte alls. Det finns inget manus. Jag ska åka dit och bara vara mig själv, säger David Modig.

Sverige främsta entreprenör.

Juryns motivering

"Det krävs mod att lyckas som entreprenör. Det krävs driv att komma igen när efterfrågan försvinner. David Modig är en doldis som är världsledande inom sin nisch. Teknisk briljans och kompromisslöst kvalitetsfokus utmärker årets pristagare som nu siktar på rymden. En egenskap, ett varumärke och ett familjenamn – i David Modig förenas alla."

EY Entrepreneur Of The Year är en av världens främsta utmärkelser för entreprenörer. Tävlingen startade i USA 1986 och kom till Sverige 1995.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!