"Det är uppskattningen som gör att vi jobbar vidare"

"Det är jätteroligt, det ger oss ny energi". Det säger Lena Axelsson, som tillsammans med Lotta Rosander fick ta emot årets Vitsippspris på självaste Alla Hjärtans dag.

I 23 år har Lena Axelsson och Lotta Rosander varit drivande i arbetet med omtyckta Örtagården i Virserum. Och för det arbetet belönades de av Kristdemokraterna med Vitsippspriset.

I 23 år har Lena Axelsson och Lotta Rosander varit drivande i arbetet med omtyckta Örtagården i Virserum. Och för det arbetet belönades de av Kristdemokraterna med Vitsippspriset.

Foto: Olof Carlson

Virserum2022-02-14 15:54

Lotta Rosander och Lena Axelsson är eldsjälarna som skapat örtagården på bolagsområdet i Virserum och som har jobbat ideellt med den sedan 1999. I 23 år, med andra ord, och de har börjat så smått med årets säsong.

– Det är arbete nästan året runt, säger Lotta Rosander, som började redan vid årsskiftet med att så där hemma. Växter som med tiden kommer att planeras om i örtagården.

undefined
"Den här vitsippan är tillverkad vid Målerås glasbruk", förklarade Åke Nilsson som överlämnade priset.

23 år är lång tid, vad är det som driver er att fortsätta?

– Det är framförallt den uppskattning vi får, både av Virserumsbor och besökare, säger Lotta Rosander och Lena Axelsson håller med.

Utmärkelser av det här slaget, som Vitsippspriset, eller Lions Stipendium, och Stiftelsen Musikpaviljongens stipendium betyder också en hel del i sammanhanget.

Men samtidigt sticker de inte under stol med att det har funnits ögonblick när de funderat på att sluta. Senast nu i somras, när någon var framme och stal ett antal rosenbuskar från örtagården.

Men det var då det, nu är energin återställd och tankarna på att utveckla anläggningen har tagit fart igen. En av tankarna är att jobba vidare med att skapa en blomsteräng på området.

– Vi började lite smått förra året, säger Lotta Rosander, men det blev så där... 

undefined
"En örtagård sköter inte sig själv, den kräver kunskap och massor av arbetstimmar. Vi är många som är ytterst tacksamma för allt arbete." KD-ordförande Anders Andersson läste upp motiveringen till priset, vid prisutdelningen. Lena Axelsson, Lotta Rosander, Brita Freudenthal, Monica Bergh och Åke Nilsson uppvaktade.

Vitsippspriset delas ut av Kristdemokraterna i kommunen för 30:e gången i år, med ordförande Anders Andersson och gruppledare Åke Nilsson i spetsen. Priset består bland annat av en vitsippa i glas, från Målerås Glasbruk.

Så ser den ut, den lilla vitsippan skapad vid Målerås glasbruk.
Så ser den ut, den lilla vitsippan skapad vid Målerås glasbruk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!