En ny sommarsäsong är igång – populära kaféet firar fem år

I år firar Kafé Tre Systrar fem år. "Jag slutar aldrig förundras över att människor faktiskt kommer hit", säger Erika Gustafsson, en av tre systrar som driver kaféet.

Kafé Tre Systrar ägs och drivs av Erika Gustafsson (vänster), Martina Wastring (höger) och Josefina Ljunqvist. Systrarnas mamma Noomi är även hon högst delaktig i verksamheten.

Kafé Tre Systrar ägs och drivs av Erika Gustafsson (vänster), Martina Wastring (höger) och Josefina Ljunqvist. Systrarnas mamma Noomi är även hon högst delaktig i verksamheten.

Foto: Tilda Åkerman

Virserum2024-07-12 18:30

Det lilla kaféet, som ligger på gaveln av Vrånganäs gamla skola, går in på sitt femte år. Regnet öser ner när Vimmerby Tidnings bil rullar in på grusvägen och platserna inne på kaféet är fullsatta.

– Det här är vår avkoppling, säger Martina Wastring, en av de drivande systrarna.

undefined
I Vrånganäs skola mittemellan Målilla och Virserum ligger Kafé Tre Systrar sedan 2019.
undefined
"Vi bakar allting själva. Det tar sin lilla tid. Bakningen varieras efter säsong, är ekologiskt och närproducerat" säger Martina Wastring
undefined
Bullar, småkakor, bakelser och bröd bakas i den gamla träslöjdsalen. Som gäst eller förbipasserande kan man också köpa med sig bröd eller ägg.

Platsen har funnits med familjen i generationer och alltid känts som hemma. Här spenderade systrarna både somrar och vinterlov. Mamma Noomi gick även i skolan här som barn. När skolhuset sedan kom i familjens ägo kunde drömmen om ett eget kafé så småningom förverkligas. Hemkänslan är något systrarna tror bidrar till att så många hittar hit och kommer tillbaka.

– Det blir en genuin känsla när vi står här och bakar allt själva, doften hjälper ju till en hel del, skrattar Martina och fortsätter:

– Än så länge har sommaren varit både upp och ner, men en bra början! Vi är ju ganska beroende av vädret. Det är en blandning av internationella gäster, ortsbor och andra förbipasserande. Vissa ska vidare till ALV, andra har fått rekommendationerna mun till mun och en del har själva en koppling hit till platsen.

undefined
I pojkarnas gamla träslöjdsal ligger kaféet. Här inne finns ett dussintal sittplatser och utanför en lummig trädgård med plats för betydligt fler.

 

undefined
På kafét säljs utöver fika även växter och utvalda produkter från lokala aktörer.
undefined
Från serveringsdisken ser man som gäst rakt in i köket där all bakning och matlagning sker.

Tidigare har man haft öppet fredagar året om, med utökade öppettider under sommarsäsongen. Så här säger Martina om planen framåt:

– I sommar tuffar det på. Under O-ringen (stor orienteringstävling) kommer vi att ha öppet lite extra. I augusti har vi planerat att ta semester. Förhoppningsvis kommer vi tillbaka med fredagsöppet till hösten men det är inget som är helt bestämt än. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!