Engagemang för idrotten har hjälpt i saknaden efter Moa

Carin Närklin Andersson har utbildat sig till rörelsecoach, med målet att öka den fysiska aktiviteten och rörelseglädjen. En aktivitetsbana blev startskottet. "Det stärker mig att göra något som min dotter Moa brann för".

Carin Närklin Andersson har utbildat sig till rörelsecoach. En aktivitetsbana i anslutning till skolan och sporthallen blev starten på arbetet med att öka den fysiska aktiviteten och rörelseglädjen.

Carin Närklin Andersson har utbildat sig till rörelsecoach. En aktivitetsbana i anslutning till skolan och sporthallen blev starten på arbetet med att öka den fysiska aktiviteten och rörelseglädjen.

Foto: Charlotte Madestam

Virserum2020-05-18 08:00

Moa Andersson gick bort för tre år sedan, blott 19 år. Men hon hann visa alla att hennes hjärta klappade för idrotten. Internationellt som lokalt, allt intresserade.

Carin Närklin Andersson har också alltid varit en eldsjäl. Idrott, motion och hälsa har haft en betydande roll i hennes liv. Nu har hon tagit det ett steg längre och utbildat sig till rörelsecoach, en utbildning som Smålandsidrotten och Linnéuniversitetet står bakom gemensamt. I syfte att sprida vikten av fysisk aktivitet. 

– Det här passar väl in i min yrkesroll som lärare på Prolympia, som har en hälso- och idrottsprofil, säger Carin Närklin Andersson när vi pratas vid under en paus i skolarbetet. Jag är så tacksam för att ledningen och mina kollegor har stöttat mig i det här, att de velat att jag ska må bra, efter allt som hänt kring Moa, och ser fördelarna det kan ge på skolan.

Nu är det stora målet, i hennes roll som verksamhetsutvecklare på skolan, att öka den fysiska aktiviteten och rörelseglädjen. I huvudsak på skolan, men det vore kul, tycker hon om det kunde gynna alla på orten.

– Jag försöker öka rörelseaktiviteten i skolans vardag på olika sätt. Jag har föreläst, utifrån en bok av Anders Hansen som handlar om hur motion minskar risken för sjukdomar, bromsar åldrande och påverkar hjärnan.

– Jag har också infört brainbrake, för att få in rörelseaktivitet i klasserna och skolgårdsgymnastik. Ett annat exempel är motoriklådor med hopprep och balanskuddar, som ska hjälpa de med koncentrationssvårigheter. Drömmen nu är att kunna börja dagarna med pulspass.

I veckan blev också en aktivitetsbana i anslutning till skolan och sporthallen klar. Längs sträckan finns sex stationer med rörelser, faktatexter, kunskapsinformation och uppdrag.

– Tanken föddes så här i coronatider, då alla idrottslektioner hålls utomhus. Det här är bara början, allt det här ger mig så mycket inspiration.

En källa till inspiration har också Moa varit. Carin känner så, att dottern pushat henne till att göra något för idrotten och hälsan. Som hon själv gjorde innan hon hastigt gick bort.

– Det har inte varit alldeles enkelt. Bara det att åka till Linnéuniversitetet i Växjö, där Moa skulle tagit sin lärarexamen nu i vår, har varit jättetufft. Men jag känner det, att Moa är stolt över mig, säger Carin och ler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!