Experten tipsar: Så här kan du njuta av isarna

Han vill få oss att våga oss ut på isarna och njuta av vintern. "Men var förståndig", är Pontus Randvers stora uppmaning.

Pontus Randver, här med en gädda på två kilo från förra helgens angelfiske, delar gärna med sig av hur man tolkar isars bärighet och vad man behöver för utrustning. "Jag var nyss ute och testade kvalitén på isen och det är var 15 centimeters kärnis", säger han.

Pontus Randver, här med en gädda på två kilo från förra helgens angelfiske, delar gärna med sig av hur man tolkar isars bärighet och vad man behöver för utrustning. "Jag var nyss ute och testade kvalitén på isen och det är var 15 centimeters kärnis", säger han.

Foto: Privat

Virserum2021-02-19 09:00

Som vinterfiskare sedan barnsben och före detta isracingförare har Pontus Randver från Virserum ett märkbart engagemang för att få folk att våga sig ut och njuta av isarna, antingen som vinterfiskare eller som skridskoåkare.

– Eller att ha med en stol ut och bara sitta och njuta av gnistrande sjöis och grilla är gott nog, tillägger han.

undefined
"Denna säsong blev det äntligen bra vinter igen. Det brukar falla i sjuårs-cykler. Förra vintern var den sämsta jag upplevt, med icke brukliga isar", säger Pontus Randver som visar en bild som föreställer 14 centimeter kärnis som bildats under 7 dygn utan störande isolerande snö och temp mellan 10 och 20 minusgrader. "Detta är en perfekt stark kärnis som går att lita på".

Hur ska man tänka kring isarna, är de tjocka nu efter långvarig kyla?

– Kyla är inte alltid lika med tjocka isar. Ligger det snö på kärnisen isolerar den fullständigt från vidare påbyggnad oavsett temperatur, så toppar ett snötäcke kan det vara riktigt förrädiskt. Nu ska det ju bli mildväder och isoleringssnön kommer då att smälta, berättar Pontus Randver som nyss testade kvalitén på isarna runt Virserum.

– Det var 15 centimeter kärnis längst ner. Sedan tre centimeter klarvatten och tio centimeter stöpis. Men – alla sjöar skiljer sig åt och man kan omöjligen veta utan att man testar bärighet med en isbill. På vissa ställen var det knappt någon kärnis alls och när allt ser ut som ett vitt snötäcke ska man vara extra försiktig.

undefined
Isblock från sjön och vyerna är från sidorna. Fyra lager is beskrivet som först fem cm kärnis. Lager två är tre cm stöpis på väg att bli kärnis. Lager tre är tio cm kärnis och lager fyra tio cm stöpis som kan bli kärnis om den smälter först.

Vad har du för tips till de som inte är så vana, för att man ska våga njuta av isarna?

* Nummer ett: Ge dig aldrig ut ensam

* Bär alltid isdubb kring nacken. När du väl ligger i vattnet hjälper inte mobiltelefonen, det finns ingen app som hjälper dig upp.

* Ett längre rep är alltid bra att lägga med i packningen och visselpipa, så du kan göra dig hörd om du går igenom isen.

* Är det blankis använd isbroddar på skorna. Halkar man på isen och slår i bakhuvudet, kan det gå riktigt illa.

* Testa isen med isbill.  Två rejäla hugg i samma hål utan att isen brister är lika med hållbar is. Ligger det snö på isen och man hugger igenom på två hugg så är det lurigt.  Provhugg med täta mellanrum, cirka två meter.

* Bär aldrig ryggsäck eller annat som tynger ner. Packningen ska ligga i en pulka. Den kan även användas som hjälpmedel – om du skulle gå genom isen.

* Gör inte upp eld direkt på isen, utan ha med dig en vedkorg.

* Vårisarna kan ändra sig över dagen. Det kan vara bärande på morgonen, men inte på eftermiddagen vid hemfärden.

Och om olyckan är framme?

– Försök att behålla lugnet och spara energi. Använd isdubbarna för att dra dig upp på bärande is. Åt samma håll som du kom, där isen bar. Fördela vikten liggande och ställ dig upp på knäna först där det känns säkert.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!