Expolitiker upprörd över olika elprisområden

Expolitikern Göran Berglund i Virserum går till attack igen. Den här gången mot differentierade elprisområden i landet.

Expolitikern Göran Berglund vill att kommunledningen i Hultsfred ingriper för att få bort systemet med olika prisområden på el.

Expolitikern Göran Berglund vill att kommunledningen i Hultsfred ingriper för att få bort systemet med olika prisområden på el.

Foto: OLOF CARLSON

Virserum2022-08-02 18:00

– Nu börjar vi se konsekvenserna av det misslyckade beslutet att dela upp landet i elprisområden, säger han. Vi måste bli av med stollerierna och orättvisan att dela upp landet i fyra olika områden.

Han tar sin egen elräkning som exempel. När hans bundna elavtal gick ut, ökade priset på strömmen med tio gånger lite drygt.

– Från 38 öre kilowattimmen till fyra kronor, säger han. 

Han gör en jämförelse: "Tänk om landet skulle vara uppdelat i fyra olika mjölkprisområden" säger han. "Men det har vi ju inte"

För att ta ett första steg har Berglund nu skrivit till kommunledningen i Hultsfred, för att förmå kommunalråd och oppositionsråd att uppvakta SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, för att få till en förändring och bli av med den här uppdelningen.

– Det är klart att de får till en förändring, säger Berglund. När så tunga politiker uppvaktar... Nej jag bara skojar, jag tror inte det gör någon skillnad. Men det kanske är fler kommuner som hakar på. Och det skulle i alla fall bli en markering.

I stället vill Berglund att en och samma taxemodell ska gälla över hela landet när det gäller något så viktigt som elförsörjningen.

– Det borde bli en valfråga, anser han. 

I brevet till kommunledningen, betonar Berglund att politikerna lokalt inte tagit beslutet att dela upp landet, men att lokalpolitikerna ändå kan reagera och agera i frågan.

– Till och med EU har ifrågasatt den denna svenska anomali och menar att en ändring bör ske, säger Berglund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!