Fabrik installerar bergvärme – trots höga elpriser

Demanders verktygsfabrik skippar oljan och går över till bergvärme – trots att elförbrukningen kommer att öka. Något som kan bli tufft i elområde 4. "Det är ett jäkla skit. Jag tycker att elområdena skulle skrotas", säger vd:n Joakim Jansson.

Joakim Jansson, vd för Demanders verktygsfabrik, uppger att företaget jobbar mycket med miljöfrågor. "Det blir en avsevärd effekt på miljön", säger han om installationen av bergvärme.

Joakim Jansson, vd för Demanders verktygsfabrik, uppger att företaget jobbar mycket med miljöfrågor. "Det blir en avsevärd effekt på miljön", säger han om installationen av bergvärme.

Foto: Jimmy Larsson

Virserum2023-01-25 20:00

Skruvstycken, fräsbord och andra maskintillbehör tillverkas i Demanders verktygsfabrik i Virserum. Men framför allt produceras legodetaljer till olika kunder.

– Vi känner inte av lågkonjunkturen, säger Joakim Jansson som berättar att problemet snarare är att få tag i personal.

– När jag pratar med kollegor och konkurrenter har de samma problem.

undefined
Renata Ciesielska har jobbat i fabriken i snart två år. "Det är inte många kvinnor som är intresserade av att jobba inom industrin, men jag har alltid varit intresserad av programmering och fräsning", säger hon.

Vimmerby Tidning besöker fabriken, som har närmare 20 anställda, med anledning av en klimatinvestering. Företaget byter värmesystem från oljeeldning till bergvärme.

– Installationen är snart klar, säger Joakim Jansson som konstaterar att bergvärme är bättre för miljön.

– Ur miljösynpunkt drar Demanders sitt strå till stacken.

Det finns också en ekonomisk aspekt.

– Jag tror inte att oljan blir billigare, utan den kommer att bli dyrare i en framtid, så förr eller senare måste man ta det stora steget.

undefined
"Till en villa borrar du ett hål, men vi har borrat 13 hål", säger Joakim Jansson om bergvärmesystemet i fabriken.

Investeringen kostar 2,5 miljoner kronor och finansieras delvis av Naturvårdsverket via Klimatklivet och EU.

I verktygsfabriken måste det vara 19–20 grader varmt när produktionen är igång. Övergången till bergvärme innebär att det blir lättare att sänka temperaturen när maskinerna står stilla under helgerna.

– Så har vi inte kunnat jobba tidigare. När vi slår på oljan är det inte lönt att hålla på och fippla upp och ner.

Förhoppningen är att energikostnaderna ska minska med 20–30 procent. Samtidigt går bergvärmepumparna på el, vilket kan bli kostsamt med tanke på att Virserum ligger i det dyraste elområdet. Gränsen mellan elområde 3 och 4 går tvärs igenom Hultsfreds kommun.

– Hultsfred ligger i trean, så vi ligger några kilometer fel. Det är ett jäkla skit. Jag tycker att elområdena skulle skrotas, det skulle vara ett och samma elpris för hela Sverige, säger Joakim Jansson som menar att elområdena snedvrider konkurrensen.

undefined
Göran Fransson visar upp en av Demanders egna produkter, fräsbord. Han fick jobb i fabriken för 1,5 år sedan.

Verktygsfabriken är en elintensiv verksamhet.

– Våra maskiner går på el och de drar ganska mycket.

Förutom att skifta till bergvärme försöker Demanders bland annat minska sin energiförbrukning genom att byta fönster. Men de stigande elpriserna är ett orosmoln. 

– Problemet är att vi inte vet vad vi ska räkna med. Vi har legat på ett kilowattpris på 45 till 50 öre när det var normalt. Nu ligger vi och svävar alltifrån 1,40 till 2,80.

Företagets elkostnader är ungefär tre gånger så höga som tidigare.

– Vi kan inte pressa ut all den kostnaden på våra detaljer tyvärr.

undefined
Joakim Jansson, vd för Demanders verktygsfabrik, uppger att företaget jobbar mycket med miljöfrågor. "Det blir en avsevärd effekt på miljön", säger han om installationen av bergvärme.

Joakim Jansson uppger att de jobbar mycket med miljöfrågor, till exempel när det gäller återvinning.

– Vi sorterar till och med spånen. Vi sorterar stål för sig och aluminium för sig och skickar till återvinning.

Han räknar med att kunderna i framtiden kommer att ställa krav på tillverkning med låg klimatpåverkan. Satsningen på bergvärme är ett led i klimat- och miljöarbetet.

– Vi måste hjälpas åt allihop här i världen. Även om vi inte är så stora kan vi påverka vår del i alla fall.

undefined
Skruvstycken är ett av maskintillbehören som tillverkas i verktygsfabriken.

Närmaste grannen i Virserum, Modig Machine Tool, installerade bergvärme för några år sedan.

– Det har funkat klockrent för dem. Då gör vi likadant. Vi behöver inte bygga om hela det befintliga systemet, utan vi kan använda vårt gamla värmesystem.

Vid strömavbrott har Demanders fortfarande möjlighet att värma upp fabriken med olja.

– Men om strömmen tar slut kan vi inte köra maskinerna.

Klimatklivet

Klimatklivet är ett investeringsstöd som gör det möjligt att satsa på fossilfri framtidsteknik och grön omställning. Det kan sökas av företag, kommuner, regioner och organisationer i hela Sverige.

Nästa ansökningsomgång kommer tidigast att öppna under andra kvartalet 2023. Klimatklivet har möjlighet att ge stöd till och med 2026. Åtgärder ska vara genomförda senast 30 april 2026.

Källa: Naturvårdsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!