Farhågan kom på skam: Det blev en bok till

Historiker, eldsjäl och redaktör Stig-Åke Petersson har rott ytterligare en hembygdsbok i hamn. ”Det finns ofantligt mycket intressant att berätta.”

Foto: Elin E Elmström

Virserum2018-07-09 05:00

Tillsammans med resten av redaktionskommittén kan Stig-Åke Petersson för fjärde året i rad presentera en ny hembygdsbok med Virserum i centrum.

– Boken har en väldig spännvidd. En artikel handlar om Virserum under stenåldern och en om musikhuset som fanns på 1980-talet. Det tror jag är ett lite framgångskoncept, man kan alltid hitta någonting som är spännande och som man inte känner till sedan tidigare, menar Stig-Åke.

När arbetet med årets bok började fanns det en farhågor om att det inte skulle gå att skaka fram tillräkligt med material. Sedan kom artikel efter artikel in.

– Vi har många intressanta författare i år. Riksdagsledamot Birgitta Ohlsson berättar om Virserumssonen Daniel Wirmark som var en inspirationskälla när hon började engagerade sig i internationellt. Sedan har vi en före detta musikhögskolechef som skriver om Virserums marknadsvisa från 1975. Den här gången fick vi inte ens plats med allt material utan en del får vänta tills nästa bok.

Böckerna är tänkta som en hyllning till orten och så länge det finns intresse menar Stig-Åke att de kommer fortsätta ges ut.

­–Kärleken till hembygden är anledningen till att vi håller på med detta. Sedan tycker vi att det är roligt att förmedla kunskap annars ska vi inte syssla med att ge ut böcker. Vi trycker dem i 700 exemplar och de brukar ta slut. Nu har inte folk hunnit läsa så mycket men de spontana kommentarerna är att många tycker att det här är den bästa hittills.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om