Fartgränserna i Virserum ändras - igen

Hastighetsbegränsningarna i Virserum får en ny justering. Några av gatorna får 40 som ny fartgräns, men många får också behålla 30-gränsen.

Sista oktober kommer de nya fartgränserna i Virserum att börja gälla. Några gator får då 40 som högsta tillåtna hastighet, andra får behålla 30.

Sista oktober kommer de nya fartgränserna i Virserum att börja gälla. Några gator får då 40 som högsta tillåtna hastighet, andra får behålla 30.

Foto: OLOF CARLSON

Virserum2020-10-08 16:00

Trafiknämnden i kommunen har gjort en ny genomgång av gatunätet i Virserum. Efter den förra sänktes hastigheten generellt till 30 kilometer i timmen på alla gator utom genomfarterna. Vilket orsakade ett ramaskri på sina håll. Den nya fartgränsen överklagades och fick medhåll av Länsstyrelsen. 

Gör om - och gör rätt var beskedet från länsstyrelsen. En generell sänkning gillades inte. Så i stället har nu tjänstemännen på ÖSK gått igenom gata för gata i Virserum och gjort bedömningar utifrån hur det ser ut, skolor, smala gator, trafikmängd och så vidare.

Efter den här genomgången får många av de små villagatorna behålla 30-gränsen. Men på de lite större och bredare gatorna höjs hastigheten till den nya bashastigheten 40 kilometer i timman. I stället för 50 som gällde innan den här karusellen snurrade igång.

– De enda förändringarna vi har gjort, säger Tomas Söreling (S) i Trafiknämnden, är att vi vill inte ha två olika hastigheter på samma gata. Det fanns några sådana i tjänstemannaförslaget, men det har vi ändrat på. Så i beslutet är det antingen 30 eller 40 som gäller.

Det finns gott om små villagator i Virserum, många är trånga och smala och där kan det vara befogat att bilarna tar det lite vackert. Men så finns det andra gator som är betydligt bredare, raka och fina. Där kan det vara på sin plats med 40 kilometer i timmen, anser nämnden.

De här nya hastighetsbegränsningarna träder i kraft 30 oktober. Då ska skyltarna vara utbytta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!