Gamla pensionärshemmet – ett av hyreshusen till salu

Två hyreshus på en och samma fastighet i Virserum ligger ute till försäljning. Ytterligare hyreshus är till salu i kommunen och utsikterna att hitta en köpare ser lite olika ut.

Mäklaren Magnus Boberg har tagit tempen på hyreshusmarknaden i kommunen och kommit fram till att lönsamma objekt säljs fort.

Mäklaren Magnus Boberg har tagit tempen på hyreshusmarknaden i kommunen och kommit fram till att lönsamma objekt säljs fort.

Foto: Olof Carlson/Magnus Strömsten

Virserum2023-01-12 15:30

Det ena huset, med adress Ekebergsgatan har 12 lägenheter, som för närvarande står under renovering. Kök och badrum är utrivna. Det andra huset, på Björkelidsgatan är mera komplett. Det har åtta lägenheter, mestadels av det mindre slaget, ettor och tvåor. Det andra på samma tomt har sju lägenheter, vara två är uthyrda. Begärt pris är 3 790 000 kronor. 

– Vi är inte direkt nersprungna av spekulanter, säger ansvarig mäklare, Malin Millberg på Hemverket. Men visst har vi intressenter.

Men i övrigt vil hon inte kommentera försäljningen.

– Men man får se det som ett projekt, säger hon. Säljaren är en privatperson.

Som alltid när det handlar om byggnader i Virserum så är kommentarerna många på sociala medier. På Facebook berättar lokalhistorikern Stig-Åke Pettersson att kommunen köpte den så kallade Folkets hus-tomten hösten 1947 (något Folkets hus kom aldrig till stånd) och sedan byggnadstillstånd beviljats kunde Pensionärshemmet byggas. Invigningen skedde sommaren 1949 av landshövdingen Ruben Wagnsson och betraktades då som ett under av moderniteter.

Listan på hyreshus till salu i kommunen är längre än så. På Idrottsvägen i Rosenfors finns ytterligare ett som ligger ute och enligt annonsen har 14 nyrenoverade lägenheter. Dock utan hyresgäster. Prislappen är på huset är 1 995 000 kronor i annonsen.

Något blygsammare är då prislappen på Weissbacken i Lönneberga. Huset på kullen med de fyra uthyrda lägenheterna utbjuds till försäljning för 695 000 kronor. 

Mäklaren Magnus Boberg på Fastighetsbyrån i Vimmerby ser ganska positivt på marknaden för hyreshus, även på de mindre orterna. Under förutsättning att det finns hyresgäster. 

– En lönsam hyresfastighet är ganska lättsåld, säger han. Sedan handlar det mycket om vilket eget engagemang man är beredd att lägga ner på huset. 

Men utan hyresgäster kan det med andra ord bli mer svårsålt. 

– Med en bra beläggning brukar hyreshusen gå ganska fort, säger Boberg.

Fastigheter med lokaler kan däremot bli tuffare. Magnus Boberg tänker närmast på fastigheten i Virserum med hälsocentral och annat.

– Den har legat ute till försäljning i ett år, kanske mer, säger han. 

– Men även om räntorna gått upp, märker vi ingen nedgång i efterfrågan på bostäder, där har vi inte sett någon förändring än så länge i alla fall, säger Boberg.

Hyreshuset på Ekebergsvägen är till salu. Tillsammans med flera andra hyreshus runt om i Hultsfreds kommun.
Hyreshuset på Ekebergsvägen är till salu. Tillsammans med flera andra hyreshus runt om i Hultsfreds kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!