Flytt av återvinning väcker reaktioner

Flytten av återvinningsstationen i Virserum genomfördes på onsdagsförmiddagen. Numera står behållarna vid Krokvägen.
Flytten av återvinningsstationen i Virserum genomfördes på onsdagsförmiddagen. Numera står behållarna vid Krokvägen.

Flytten av återvinningsstationen har väckt reaktioner bland ortsborna. I stället för att lämna förpackningar vid matbutiken får man nu bege sig till ett område i utkanten av samhället.

Virserum 6 december 2023 18:00

Under onsdagsförmiddagen flyttades återvinningsstationen i Virserum från Ica Krysset vid Södra Järnvägsgatan till ett område vid Krokvägen, mellan ambulansstationen och kompostgården.

Hultsfreds kommun och kommunalteknikförbundet ÖSK lade ut information om flytten på tisdagen, vilket en del tyckte var lite väl sent. Flera Virserumsbor har kommenterat flytten i sociala medier.

"Finns det en anledning till flytten ni kan tänka er att dela med invånarna? Det var ju praktiskt när återvinningen var vid Ica", skriver en Virserumsbo som menar att det blir svårare att motivera folk att åka till ett extra ställe.

undefined
Julian Lindström från Börjes Miljötransporter fick uppdraget att flytta återvinningsstationen från Ica Krysset till en ny plats.

Enligt Stefan Lind, driftchef för renhållning på ÖSK, flyttas återvinningsstationen för att det ska vara möjligt för fastighetsägarna i området att exploatera marken.

– Det har varit på tal att de möjligtvis ska ha marken i framtiden, därför flyttar vi nu i förebyggande syfte, säger han.

På sin hemsida uppger ÖSK att "lokalt näringsliv" har visat intresse för att förvärva marken vid Ica. Den nya återvinningsstationen vid Krokvägen ligger även granne med kompostgården och gata/parks förråd, vilket gör att kommunen kan ha en daglig tillsyn över ordningen på stationen.

undefined
Flytten av återvinningsstationen i Virserum genomfördes på onsdagsförmiddagen. Numera står behållarna vid Krokvägen.

Vimmerby Tidning har varit i kontakt med Berno Emilsson som äger Ica Kryssets fastighet. Han kommer även att köpa marken som återvinningsstationen har stått på.

– Vi köper markbiten för att vi ska kunna utveckla affären i framtiden, säger Berno Emilsson.

Hur Ica Krysset ska utvecklas i framtiden återstår att se. Berno Emilsson uppger att man ännu inte har gjort några planer för området.

– Vad som händer just nu är att laddstolpar kommer att sättas upp.

undefined
Återvinningsstationen flyttas för att det ska vara möjligt att utveckla Ica Kryssets verksamhet i framtiden.

Krister Söderman var en av de första Virserumsborna som använde återvinningsstationen efter att den hade flyttats till Krokvägen. Han har förståelse för att marken behövs till annat, även om det blir lite längre att åka.

– Det har inte sett så trevligt ut att ha alla soporna spridda mitt i samhället intill Ica-butiken heller, säger Krister Söderman som berättar att det har varit problem med nedskräpning vid återvinningsstationen.

Fram till årsskiftet ansvarar Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, för kommunens återvinningsstationer. Den 1 januari tar kommunen över ansvaret för återvinningen.

undefined
"Det blir lite längre att åka", säger Virserumsbon Krister Söderman som inte ser det som något större problem.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa