– Min pappa kommer från Virserum, berättar Marie Strömberg. Vi har haft sommarhus där sedan länge. Sedan köpte jag själv en gård i Björkmossa för tjugo år sedan. Man kan säga att jag nu är deltidsboende i Virserum. I Småland har man nära till Sydeuropa, Stockholm, Göteborg… Det är ett väldigt bra läge, helt enkelt.
2021 kom Marie Strömbergs bok "Hennes uppgång och fall", en samling dikter och texter om kvinnor som farit illa i relationer. Ett viktigt projekt som bottnar i Strömbergs egna erfarenheter av att ha arbetat inom psykiatrin och där träffat många kvinnor som velat berätta om vad de upplevt.
– De här frågorna har berört mig mycket under årens lopp, förklarar Strömberg. Boken har blivit uppmärksammad i många medier och det är jag verkligen glad för. Det är ju ingen bestseller eller deckare direkt. För mig har det varit skönt att boken tagits på allvar. Många kvinno-orienterade tidningar har plockat upp frågan. Det är själva frågan som är viktig. Jag vet inte om jag vill kalla det för en god gärning att ha skrivit boken men det är definitivt ett sätt att belysa något viktigt.
– För mig personligen var det väldigt befriande att boken kom ut eftersom jag började med den redan för tjugo år sedan. Det känns som att den legat och väntat på rätt tajming. Jag var på gång att få ut den strax innan metoo. Men sedan kom metoo så starkt. Min bok är som ett spår inom samma problematik. För mig är det bästa med att skriva just möjligheten att lyfta frågor och problem så att andra kan ta del av ens tankar. Jag tycker att litteraturen ska vara ett givande och tagande, en kommunikation.
Trots huvudsaklig aktivitet i huvudstaden, är Marie Strömberg aktiv även i Småland, bland annat som styrelsemedlem i Virserums Konsthall och som medlem i Litteraturnod Vimmerby.
– Jag kom in i Konsthallens styrelse med en bakgrund från film och scenografi. Jag hade jobbat mycket med utställningar och kände att jag hade något väldigt konkret att bidra med. Det är en jättefin konsthall. Det är som att det ligger en liten pärla mitt i skogen i Småland som håller en otroligt hög kvalitet. Man gräver där man står och hittar spännande konstnärer som kanske inte syns så mycket i andra sammanhang. Det är väldigt spännande tycker jag. Och i höst kommer till och med Antikrundan dit för att spela in.
– Jag är också jätteglad över att tillhöra Litteraturnod Vimmerby, fortsätter Strömberg. De arrangerade bland annat så att jag kunde resa runt med två musiker i våras och läsa texter. Det är en fantastisk organisation, och nu snart blir det ju poesidagarna på Öland som jag också ska besöka. Vad man gör för litteraturen i Vimmerby och hela området är ovärderligt.
Ett nytt projekt för Marie Strömberg handlar om kriget i Ukraina.
– Jag har skrivit en reflektion varje dag sedan kriget började. När jag kommer till 100 kommer jag att skicka dem till ett förlag. Det är reflektioner kring nyheterna som jag läst varje dag. I början fick jag en massa likes på Facebook varje dag men nu är det mest de plikttrogna vännerna som reagerar.
På sikt hoppas Marie Strömberg kunna återvända till Småland och jobba där på heltid.
– Det är väl ett mål jag har när jag blir pensionär. Jag jobbar mycket med film och det är ju väldigt fokuserat i Stockholm. Den dagen jag är fri att välja kommer jag nog att bo i Småland på heltid. Jag är redan där så mycket, så gränsen är väldigt glidande.
– Jag är nog väldigt Smålandspatriotisk, förklarar Strömberg. Entreprenörsandan har jag fått med mig hemifrån. Den envisa entreprenören från Småland som en gång burit sten på åkern, det ligger nog kvar i generna på något sätt. Det finns en bok som heter Världens mest framgångsrika folk som tar upp Småland, med Kamprad, von Linné, delar av ABBA, Astrid Lindgren, Jenny Lind… Jag tror definitivt att det är själva envisheten som skapat den där småländska andan.
Pratar man om Småland och litteratur går det naturligtvis inte att undvika Astrid Lindgren...
– Jag tycker Astrid Lindgren är en otrolig inspiratör, medger Strömberg. I och med att jag är född i trakten har det varit extra starka band. För mig var Astrid en förebild för att kvinnor kan. Hon höjde också knasigheten i samband med Pippi och visade att det är okej att vara rebell. Jag bestämde mig redan som sexåring att jag skulle bli författare. Astrid Lindgren var definitivt en bidragande orsak!