Boende uppmanas koka dricksvattnet

Dricksvattnet i Virserum har förhöjda bakteriehalter i sitt senaste provresultat.

Koka dricksvattnet så att det bubblar rejält, rekommenderar kommunen, sedan förhöjda bakteriehalter misstänks i Virserums dricksvatten.

Koka dricksvattnet så att det bubblar rejält, rekommenderar kommunen, sedan förhöjda bakteriehalter misstänks i Virserums dricksvatten.

Foto: Olof Carlson

Virserum2021-12-03 09:26

Därför rekommenderas boende i Virserum att koka vattnet, skriver Hultsfreds kommun, och hänvisar till Livsmedelsverkets rekommendationer. Det innebär att vatten som ska drickas eller användas till matlagning ska kokas upp tills det bubblar ordentligt.

På grund av detta kan vattnet i Virserum dofta klor, skriver kommunen.

Nya vattenprover har tagits, provsvaren kommer tidigast på måndag 6 december.

– Sent i går kväll, eller i natt fick vi ett förhandsbesked från laboratoriet och det pekade på förhöjda halter av bakterier i vattnet, säger David Nelson, driftschef för VA-avdelningen på ÖSK. 

– Säkerhetsprincipen gäller i det här läget, fortsätter han, så vi gick direkt ut med rekommendationer om att koka allt dricksvatten och vatten till matlagning. Samtidigt ökade vi kloreringen av utgående vatten från vattenverket.  

– Vi har också tagit nya prover som är på väg till Linköping i detta nu, säger David Nelson vid 9.30-tiden på fredagsförmiddagen.

Han räknar med att få i alla fall ett förhandsbesked från laboratoriet senast på måndag.

– Det är ett av tre tagna prover som visar på förhöjd bakteriehalt, säger Nelson vidare. I första kontrollrundan togs prover vid både vattentornet och i vattenverket. Men de visade inget. Så om förhandsbeskedet stämmer är problemet någonstans på ledningsnätet.

Var har man dock inte hunnit kontrollera ännu.

När det gäller äldreboenden och liknande kommer man att ställa ut tankar med vatten från annat håll, för att underlätta i köket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om