Församlingshemmet stängt - misstänker mögel

Församlingshemmet i Virserum har stängts. Lokalen misstänks vara mögelskadad. "Vi vill inte att folk ska riskera att bli sjuka", säger Jörgen Petersson, fastighetsansvarig.

Församlingshemmet i Virserum har stängts, på grund av misstänkt mögelangrepp. Mätningar har gjorts och nu väntar man på ett svar, hur allvarligt det är.

Församlingshemmet i Virserum har stängts, på grund av misstänkt mögelangrepp. Mätningar har gjorts och nu väntar man på ett svar, hur allvarligt det är.

Foto: Olof Carlson

Virserum2019-10-30 18:00

Det var en anställd som reagerade på lukten och slog larm.

– Det har gjorts mätningar och nu väntar vi på besked hur allvarligt det är och utifrån det ska en åtgärdsplan göras, säger Jörgen Petersson. 

Så länge hålls huset stängt?

– Ja, företaget som gjort mätningarna tyckte det var ett klokt beslut. Vi tar det säkra före det säkra, vi vill ju inte att folk ska vistas i ett hus, som eventuellt är mögelskadat. Hur länge det blir vet vi inte, det beror på hur allvarligt det är.

Vet ni vad anledningen är?

– Det är ett hus byggt på 70-talet där reglarna ligger direkt på betong utan fuktspärr. Dessutom är det ett suterränghus, så fukten trycker mot väggen. Och fuktspärrarna då var väl inte så hållbara som nu kan jag tänka.

Virserums församlingspräst Ola Sandberg säger så här om beslutet:

– Det är förstås tråkigt, det är en för verksamheten värdefull lokal. Men det var dessvärre ett nödvändigt beslut, vi vill ju inte ta några risker. Det är av omsorg om människorna vi gör så här.

Hur löser ni lokalfrågan nu?

–Vi har ju sockenstugan och ryms man inte där, vid exempelvis minnesstunder, finns det gott om andra lokaler på orten som kan användas tills det är åtgärdat. Så vi sitter inte i sjön.

Finns det pengar i budgeten till en renovering?

– Det finns pengar avsatta i budgeten för 2020, som var tänkta till en dränering av fastigheten, säger Ulla Lisedahl, kyrkorådets ordförande. Men de räcker inte om det visar sig vara mögel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!