Dackestupet kläs i vit vinterskrud

När snö och kyligare grader drog in över Virserumsbygden på tisdagen var Hjortens SK snabbt igång med snökanonerna. Förutsättningarna finns för en kanonsäsong i Dackestupet.

På tisdagen kom kylan till Virserum och då drog Hjortens SK igång säsongens tillverkning av konstsnö. Erik Karlsson och Magnus Johansson ser ut som myror i förhållande till de höga så kallade lansarna.

På tisdagen kom kylan till Virserum och då drog Hjortens SK igång säsongens tillverkning av konstsnö. Erik Karlsson och Magnus Johansson ser ut som myror i förhållande till de höga så kallade lansarna.

Foto: Anders J Andersson

Virserum2023-11-29 18:00

Temperaturen har sjunkit en bra bit under nollan och närmade sig tio minusgrader på tisdagskvällen. Ett tunt lager av natursnö har lagt sig över Dackestupet i Virserum. Förutsättningarna är de rätta för snötillverkning och lite senare på kvällen drar Hjortens SK igång maskineriet.

Målet är ett snödjup på omkring 60 centimeter. Vid 15-20 minusgrader är förutsättningarna som bäst och då kan man göra upp till 400 kubikmeter snö i timmen. Prognosen för de närmaste tio dagarna är kylig så det finns goda chanser för att årets skidsäsong kan bli en riktig höjdare i Dackestupet.

Förra året hängde de höga elpriserna som ett tungt ok över Dackestupet, som för så många andra. I det läget lovade Hultsfreds kommun att gå in att stötta.

Hur gick det, fick ni hjälp av kommunen?

– Vi gjorde inget minusresultat så kommunen slapp. Kassören lyckades få till ett bra elavtal och det blev ett hyfsat år även om elkostnaden säkert blev dubbelt så hög som annars, säger Erik Karlsson på Hjortens SK.

undefined
Erik Karlsson och Joakim Gustafsson har mycket att hålla reda på när snöproduktionen kör igång för säsongen.
undefined
Efter en kort samling nere vid servicebyggnaden ger sig gänget upp i backen för att sätta igång snöproduktionen.
undefined
När snöproduktionen pågår är det folk på plats dygnet runt för att ha koll på utrustningen. Om det blåser motvind kan snöfläktarna till exempel frysa och måste riktas om. Nyare modeller kan göra det automatiskt. Lansarna är inte lika känsliga.

Föreningen planerade att ställa in allt underhåll för att hushålla med pengarna, men till slut blev det ändå några kronor över till det. Störst intäkter har föreningen under tiden från jul till nyår och under sportlovet.

– Det är då vi tjänar mest pengar, säger Erik Karlsson.

Trots att det regnade fyra veckor under den bästa delen av säsongen lyckades man ha öppet och dra runt verksamheten. Föreningen sparade också in på elkostnaden.

– Vi ändrade värmesystem i byggnaderna till luftvärmepumpar från direktverkande el, det gjorde mycket, säger Joakim Gustafsson.

Men de hade också lite tur med vädret.

– Vi gjorde av med mindre el på något sätt, vi var effektivare. Är det 20 grader blir det dubbelt så mycket snö som när det är fem grader kallt med samma mängd ström och vatten, säger Magnus Johansson.

undefined
En av fläktkanonerna dras igång och gör sitt första arbetspass denna vinter. Anläggningen har fem stycken.
undefined
Konstsnön väller ut ur lansarna, ibland kallade snöspjut. "Lampan" under lansens topp är månen. Anläggningen har sju långa lansar och elva-tolv korta.
undefined
Ganska snabbt börjar det bildas högar med snö. Föreningen har som mål att snödjupet ska ligga runt 60 centimeter.

Förra året gjordes en mindre höjning på liftkorten för vuxna, hur det blir i år har styrelsen inte diskuterat ännu. Inför årets säsong har man säkrat upp elanläggningen från 400 Ampere till 800 Ampere.

– Vi har haft elpumpar som vi inte kunnat köra tidigare. Vi har också ersatt en dieselkompressor med en elkompressor av kostnads- och miljömässiga skäl. Och så har vi tagit till lite extra för framtida investeringar, berättar Erik Karlsson.

undefined
Magnus Johansson är nere i en kopplingsbrunn för att koppla upp och öppna upp för vatten och luft till några av lansarna.
undefined
I bakgrunden syns Virserums samhälle och kyrkan. Vid snötillverkningen har anläggningen ett tak på 200 kubikmeter vatten i timmen och då görs det dubbelt så mycket snö.
undefined
Moln av snö sprutar ut på Dackestupets skidanläggning. I bakgrunden syns toppstugan. 15-20 minusgrader är optimalt för snöproduktion, då växer snöhögarna snabbt.
undefined
Tidigast till annandag jul öppnar backen för skidåkning. Föreningen tar såväl kort och swish som kontanter.

Även om abonnemangsavgiften blir högre kan föreningen nu lägga snön mycket snabbare när all utrustning kan köras samtidigt.

– Det är så få dagar numera som det är minusgrader så det gäller att göra snö för fullt de dagarna, säger Erik Karlsson.

En dag när backen är öppen behövs det ungefär 15 personer. Alla arbetar frivilligt.

– Vi försöker ha öppet alla dagar under loven. Det är inte så lätt att få tag på folk när de jobbar på dagtid vanlig arbetsvecka, berättar Erik Karlsson.

undefined
Joakim Gustafsson öppnar ännu en av alla de kranar som finns på Dackestupets skidanläggning.
undefined
Dackestupet har dubblat elanslutningen som nu är på 800 ampere. Från de nya skåpen går el vidare in i byggnaden och till andra delar av anläggningen.
undefined
När amperetalet på elanslutningen dubblades från 400 till 800 ampere kunde dieselkompressorn pensioneras. En ny stor elkompresser köptes in som arbetar på tillsammans med den mindre äldre elkompressorn.
undefined
Inne i servicebyggnaden förvaras byglarna till ankarliften när det inte är säsong. Magnus Johansson tittar till dem. Om ungefär en månad ska de vara på plats ute i backen.

I år är ambitionen, precis som förra året, att öppna backen på annandagen.

Vad är det som kan hindra er från att öppna på annandagen?

– Det är att det blir mildväder så att vi inte hinner lägga på färdigt. Vi har bättre kapacitet i år men man får nog räkna med att vi behöver tio till fjorton dagar för att bli klara, förklarar Erik Karlsson.

Nu när maskineriet är igång går det så länge det behövs.

Hjortens SK försöker hålla anläggningen öppen så länge det är snö i backen. Fast om natursnön går av är folk svårflörtade.

– Är det grönt så att folk kan börja gräva i sina trädgårdar så kvittar det om vi har en meter snö för de kommer ändå inte, säger Erik Karlsson.

undefined
Vattentrycket till snöproduktionen ska på ligga på 30 till 35 bar. Till lansarna går det också ut luft som slår sönder vattendropparna så att de fryser lättare. Lyfttrycket ska ligga på 7-8 kg.
undefined
Erik Karlsson vid de tre pumpar som används till snötillverkningen. Första kvällen är inte allt igång så då används två av pumparna.
undefined
Ännu en kort tid står pistmaskinen i väntans tider i Dackestupet utanför Virserum.
undefined
Arbetsschemat för säsongen i Dackestupet läggs uppe i toppstugan. Med ryggen närmast i bild Alfred Thel, bredvid mamma Julia Thel, mittemot Magdalena Fröjd följt av Michael Sjöberg, Marcus Kilvéus, Joakim Gustafsson, Erik Karlsson och Magnus Johansson
undefined
Alfred Thel var lite osäker på om han ville vara med på bild men bestämde sig till slut för att det nog kunde vara kul.
undefined
När snölagret är väl påfyllt kan det se ut så här i Dackestupet. Bilden är tagen en tidigare säsong.
undefined
Såhär stämningsfullt kan det vara långt uppe i Dackestupet. Bilden är tagen en tidigare säsong.
undefined
Nerifrån Virserum syns Dackestupet på andra sidan Virserumssjön.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!