Fullt på skolan – elever fick åka ända till Mörlunda

Det var kö till Prolympia och fullt i Järnforsens skola. Så var situationen i november 2017. Närmsta möjlighet att gå i plugget fanns då i Mörlunda.

Venhagskolan i Målilla blir ny hänvisningsskola för elever från Virserum, som av någon anledning vill gå i kommunal skola.

Venhagskolan i Målilla blir ny hänvisningsskola för elever från Virserum, som av någon anledning vill gå i kommunal skola.

Foto: Olof Carlson

Virserum2021-03-15 10:00

– Vi som kommun har ett ansvar för att garantera att eleverna kan få en kommunal skola, säger barn- och utbildningschefen Martin Snickars. Så nämnden tog då ett beslut om att göra Mörlunda till hänvisningsskola. Vi fick sätta in en speciell buss så går från Virserum, via Målilla och Rosenfors till Mörlunda.

Men sedan dess har trycket minskat markant. I och med att Migrationsverket har lämnat Virserum har elevantalet sjunkit drastiskt. Virserumseleverna får plats på Prolympia igen.

– Då 2017 var det många asylsökande som kom till Virserum, samtidigt som många nyanlända bosatte sig där.

Det fick till följd att Nya Centralskolan, Prolympia, inte kunde ta emot alla, i november 2017 var det 26 barn i kö.

Det förändrade läget gör att barn- och utbildningsnämnden tagit ett nytt beslut om till vilken skola man hänvisar elever. I stället för Mörlunda blir det från höstterminen Venhagskolan i Målilla som får ta emot eventuella Virserumselever.

– Venhagskolan får ju sin tillbyggnad nu, den ska vara klar i höst, säger Snickars, så där kan man ta emot fler elever nu.

Det, tillsammans med att det just nu bara är tre elever från Virserum som åker till Mörlunda,  och två i höst gör att nämnden nu tagit ett nytt beslut om att Målilla får bli hänvisningsskola..

– Det är för elevernas bästa, säger Martin Snickars, på det här viset får de kortare resväg. 

Och för skolans del betyder det en liten besparing på att man kan dra in den speciella skolbussen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!