Det är i princip helt tyst när Vimmerby Tidning går på grusvägen genom grönskan in till den gamla fabriksbyggnaden i Virserum. En koltrast rafsar i några löv bakom oss men utöver det är det endast vinden som hörs. Det är en spännande tanke att det här området kommer att fyllas av människor, musik och internationell kulturelit om några dagar. Vi möter Yoel Gamzou, amerikansk musiker och en av de nya ägarna till Virserums Möbellager.
– Jag och min vän Armin Petras köpte lokalen för ungefär tre år sen och har sedan dess arbetat med de nya planerna för verksamheten. Det här är en otrolig byggnad och plats och vi har behövt den tiden på oss för att verkligen känna att vi hamnar rätt i allt. Men det känns fantastiskt att äntligen ha kommit så långt att vi kan ha premiäröppning med konsert, filmvisning, loppis och servering nu i helgen den 17-18 augusti, säger han.
Yoel Gamzou arbetar annars som dirigent och tonsättare medan hans vän Armin Petras länge varit verksam inom teaterns värld. Yoel berättar hur han under sin uppväxt delade sin tid mellan storstäderna New York, Tel Aviv och London. Hans vän Armin å sin sida är från Tyskland.
Hur kommer det sig att ni valde att starta upp verksamheten här?
– När jag var i 20-årsåldern tipsade en vän mig om den svenska filmen "Så som i himmelen". Jag visste inte mycket om Sverige på den tiden men som musiker blev jag helt såld, jag bara visste att jag var tvungen att åka hit. Så jag packade en ryggsäck, tog mina sista sparpengar och åkte till Sverige för att vandra under tre månader. Det var under den resan som jag upptäckte den här byn.
Yoel berättar om hur en förälskelse snart började växa fram och när han ett år efter sin Sverigeresa vann en tävling som dirigent köpte han det gula huset, ett stenkast bort från Virserums Möbellager.
– På den tiden var det loppis i lokalen här men jag sa det från första början, den här byggnaden hade varit perfekt att ha konserter i.
Yoel Gamzou berättar om en dröm som långsamt vuxit fram under många år. Han har haft sitt gula hus som tillflyktsort under femton års tid nu och lärt känna både människorna och bygden.
– Vi har en fin gemenskap här och brukar ha middagar ihop och åka ner till sjön för att kolla på stjärnorna. Jag har fått ett sånt fint bemötande och en enormt positiv respons på våra planer kring byggnaden och det nya kulturcentrumet som vi hoppas kommer att växa fram och utvecklas under tid.
Yoel förklarar hur han haft några av sina mest magiska stunder här och att han nu drivs av att ge något tillbaka till byn och lokalbefolkningen.
– Med tanke på Virserums konsthall och Virserums musikdagar som anordnats under många år är det tydligt att det finns ett kultur- och musikintresse i trakten. Jag tycker därför att det är så viktigt att kunna bidra på mitt sätt och erbjuda människorna här musik i världsklass. Kulturen som finns i ett samhälle hör alltid ihop med människorna som bor där och trots att jag jobbat i alla världens stora städer är det alltid på de mindre orterna jag trivts som bäst. Tacksamheten blir större då det inte är något som erbjuds varje dag på dessa platser. Vi alla vet att det finns konst och kultur i Stockholm men allt måste börja någonstans, intresset måste väckas, och varför inte här på den vackra svenska landsbygden?