Musik och kultur ska flöda i det gamla Möbellagret i Virserum

Nu är det tre år sedan Virserums Möbellager gick ut till försäljning och sedan dess har det varit väldigt tyst från den gamla anrika byggnaden. Nu är det dock dags för nyöppning och under helgen den 17-18 augusti kommer bland annat klassisk musik att flöda över området.

En konsertplats med begagnade stolar i rader har anordnats på tredje våningen i Virserums gamla möbellager. Möt Yoel Gamzou, en av personerna bakom den nya verksamheten som öppnar upp dörrarna med premiär under helgen den 17-18 augusti.

En konsertplats med begagnade stolar i rader har anordnats på tredje våningen i Virserums gamla möbellager. Möt Yoel Gamzou, en av personerna bakom den nya verksamheten som öppnar upp dörrarna med premiär under helgen den 17-18 augusti.

Foto: Hilde Barstad Axelsson

Virserum2024-08-10 18:00
undefined
Yoel Gamzou är musiker och arbetar som dirigent och tonsättare. Han har kontakter inom kultureliten över hela världen och har nu bestämt sig för att, tillsammans med sin vän och kollega Armin Petras, bygga upp ett kulturcentrum i Virserums gamla möbellager.

Det är i princip helt tyst när Vimmerby Tidning går på grusvägen genom grönskan in till den gamla fabriksbyggnaden i Virserum. En koltrast rafsar i några löv bakom oss men utöver det är det endast vinden som hörs. Det är en spännande tanke att det här området kommer att fyllas av människor, musik och internationell kulturelit om några dagar. Vi möter Yoel Gamzou, amerikansk musiker och en av de nya ägarna till Virserums Möbellager.

– Jag och min vän Armin Petras köpte lokalen för ungefär tre år sen och har sedan dess arbetat med de nya planerna för verksamheten. Det här är en otrolig byggnad och plats och vi har behövt den tiden på oss för att verkligen känna att vi hamnar rätt i allt. Men det känns fantastiskt att äntligen ha kommit så långt att vi kan ha premiäröppning med konsert, filmvisning, loppis och servering nu i helgen den 17-18 augusti, säger han.

undefined
På lördagen den 17 augusti kommer publiken att kunna avnjuta klassisk musik av två internationellt berömda musiker, Artiom Shishkov (violin) och Stefan Hadijiev (cello) på tredje våningen i Virserums Möbellager. Yoel understryker vikten av att kunna erbjuda musik i världsklass även i ett litet samhälle: "Fantastisk musik ska inte bara erbjudas i våra storstäder utan den behövs även, eller kanske framförallt, på landsbygden. För att locka in en yngre publik och föra vidare intresset behöver det första mötet med den klassiska musiken bli minnesvärd, framförd av musiker i toppklass."
undefined
Yoel tar med Vimmerby Tidning på en visning inuti lokalerna. På första våningen kommer det att vara loppis, café och biljettförsäljning. På andra våningen planeras sovmöjligheter för besökande artister och utrymme för teaterföreställningar och andra kulturevent och på tredje våningen har en konsertplats anordnats.
undefined
Virserums Möbellager har en lång historia som intresserat både Yoel och Armin. "Jag kände att jag verkligen ville bevara den här vackra byggnaden och dess historia och det är därför viktigt för oss att vi låter drömmen växa fram långsamt så att allt sker i samklang med byggnaden, platsen och alla människor som bor här", säger han.

Yoel Gamzou arbetar annars som dirigent och tonsättare medan hans vän Armin Petras länge varit verksam inom teaterns värld. Yoel berättar hur han under sin uppväxt delade sin tid mellan storstäderna New York, Tel Aviv och London. Hans vän Armin å sin sida är från Tyskland.

Hur kommer det sig att ni valde att starta upp verksamheten här?

– När jag var i 20-årsåldern tipsade en vän mig om den svenska filmen "Så som i himmelen". Jag visste inte mycket om Sverige på den tiden men som musiker blev jag helt såld, jag bara visste att jag var tvungen att åka hit. Så jag packade en ryggsäck, tog mina sista sparpengar och åkte till Sverige för att vandra under tre månader. Det var under den resan som jag upptäckte den här byn.

Yoel berättar om hur en förälskelse snart började växa fram och när han ett år efter sin Sverigeresa vann en tävling som dirigent köpte han det gula huset, ett stenkast bort från Virserums Möbellager.

– På den tiden var det loppis i lokalen här men jag sa det från första början, den här byggnaden hade varit perfekt att ha konserter i.

undefined
Virserums Möbellager ligger inbäddat i grönska. Idag är det tyst på markerna men under helgen den 17-18 augusti kommer området att fyllas med musik, människor och kultur.
undefined
Yoel Gamzou köpte det gula huset i Virserum för vinstpengarna han vann i en tävling som dirigent när han var i 20-årsåldern. Han har nu periodvis vistats här under 15 års tid och flera av hans grannar kommer även de från olika delar av världen och delar hans intresse för musik, kultur och den svenska landsbygden.

Yoel Gamzou berättar om en dröm som långsamt vuxit fram under många år. Han har haft sitt gula hus som tillflyktsort under femton års tid nu och lärt känna både människorna och bygden.

– Vi har en fin gemenskap här och brukar ha middagar ihop och åka ner till sjön för att kolla på stjärnorna. Jag har fått ett sånt fint bemötande och en enormt positiv respons på våra planer kring byggnaden och det nya kulturcentrumet som vi hoppas kommer att växa fram och utvecklas under tid.

Yoel förklarar hur han haft några av sina mest magiska stunder här och att han nu drivs av att ge något tillbaka till byn och lokalbefolkningen. 

– Med tanke på Virserums konsthall och Virserums musikdagar som anordnats under många år är det tydligt att det finns ett kultur- och musikintresse i trakten. Jag tycker därför att det är så viktigt att kunna bidra på mitt sätt och erbjuda människorna här musik i världsklass. Kulturen som finns i ett samhälle hör alltid ihop med människorna som bor där och trots att jag jobbat i alla världens stora städer är det alltid på de mindre orterna jag trivts som bäst. Tacksamheten blir större då det inte är något som erbjuds varje dag på dessa platser. Vi alla vet att det finns konst och kultur i Stockholm men allt måste börja någonstans, intresset måste väckas, och varför inte här på den vackra svenska landsbygden?

undefined
Yoel Gamzou är en av de nya ägarna till Virserums Möbellager. Han har redan lockat till sig flera kulturarbetare från runtom i världen till Virserum som nu också köpt hus där och den långsiktiga planen är att bygga upp ett helt nytt kulturcentrum med utgångspunkt från den gamla fabrikslokalen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!