Prislappen bestäms i någon mån av att kvarnen finns med på kommunens lista över tänkbara rivningsobjekt. Men det får inte hända, anser Kent-Inge Perseius, som erbjuder sig att ta över byggnaden och se till att den blir upprustad och i skick.
– Den kan nog se ganska fallfärdig ut men taket har varit intakt hela tiden och det är en bastant knuttimrad byggnad. På den tiden när kvarnen byggdes var industribyggnader ganska rustika, säger han.
Planen för kvarnbyggnaden är att skapa ett natur- och kulturcentrum, berättar Kent-Inge Perseius.
– De svåra åren, förhoppningsvis de sista svältåren i landet, 1968 och 1869 kommer att stå i centrum, säger han.
Det var under de här åren som en stor del av landets befolkning emigrerade till USA.
Det finns också stora naturvärden i området kring kvarnen. Det är en så kallad Kvill, där Virserumsån delar upp sig i många mindre vattendrag, med små övar emellan och det skapar en spännande natur med intressant flora och fauna, tycker Kent-Inge Peresius.
Han har presenterat sitt erbjudande att köpa kvarnen för en symbolisk summa för kommunledningen i Hultsfred och ledamöterna i kommunstyrelsens arbetsutskott är positiva till affären. Det kan dock dröja någon tid, innan affären blir klar.
– Det handlar om att vi ska stycka av lite mark, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Rosander (C).
– Vi kan inte ha en byggnad som ligger på ofri grund.
Kent-Inge Perseius har inget emot att vänta på det.
– Kvarnen har legat där i 160 år, och jag kan vänta lite till, säger han.
I egenskap av hembygdsforskare har han läst på och skrivit en hel del om kvarnen och dess historia. Han kan berätta att den byggdes under nödåren, i form av ett nödhjälpsarbete och att den fungerade som kvarn ända fram till 1945. Den byggdes då om till vattenkraftverk, men när kommunen köpte området 1948 såldes turbinen vidare till Asea och elnätet till Sydkraft.
Det har han berättat i en hembygdsbok från Virserum för ett par år sedan. Kent-Inge Perseius är docent på Linnéuniversitetet och bor numera i Kalmar. Men rötterna har han i Virserum.
– Jag är uppvuxen i ett av hyreshusen på Bastugatan, säger han.
– Och det här området med kvarnen var min lekplats. Det väckte intresse och har i hög grad format mig till den natur- och kulturperson jag är i dag.