Tog 15 månader innan Hanna fick veta att pappan var död

Hanna Öbergs pappa hade varit död i över ett år när hon fick kännedom om hans bortgång. Nu ifrågasätter hon om det verkligen får gå till så här. Socialförvaltningen medger att de brustit i sina rutiner.

Hanna Öberg, tidigare Karlsson, säger sig ha fått vetskap om sin pappas död först 15 månader efter hans bortgång. "Jag finns med på dödsboanmälan som skickats till Skatteverket, men inte hört något från någon", säger hon besviket.

Hanna Öberg, tidigare Karlsson, säger sig ha fått vetskap om sin pappas död först 15 månader efter hans bortgång. "Jag finns med på dödsboanmälan som skickats till Skatteverket, men inte hört något från någon", säger hon besviket.

Foto: Charlotte Madestam

Virserum2021-06-22 19:45

Hanna Öberg och hennes pappa, som bodde i Virserum, har förvisso inte haft någon kontakt sedan han sa upp bekantskapen med henne för drygt 30 år sedan.

Men – alla måste väl ändå ha en juridisk rätt att få veta om ens förälder dör, tänker Hanna, som nämns i kommunens dödsboanmälan till Skatteverket. 

– Ändå har ingen informerat mig, säger Hanna märkbart berörd av att få höra om sin pappas död via en vän. Jag har missat begravningen. Jag hade velat komma hem och få ett avslut, så jag kan gå vidare med mitt liv.

Det hade hon behövt, det tär på henne, låter hon mig förstå, att ha all "gammal skit" att brottas med.

undefined
Hanna Öberg vill gå vidare och få ett avslut. "Skadan är redan skedd, men jag tänker ta hjälp av advokat för jag känner mig så kränkt", säger hon.

När Hanna var liten bodde hon i Hultsfred tillsammans med sin pappa, styvmor och syskon, sedan pappan fått vårdnaden om henne efter skilsmässan med Hannas mamma.

– Jag föddes med dubbla kön, intersexuell som det heter. Alla vuxna höll det hemligt för mig, det var först i tonåren när jag mådde dåligt psykiskt, som sjukvården fann en förklaring till hur jag mådde när de läste min journal.

Hannas pappa sa upp bekantskapen med henne 1989, när hon berättade att hon var kär.

– Pappa såg mig som pojke, jag hette Henrik på den tiden, medan jag känt mig som flicka. Han ansåg att jag var homosexuell och sa att jag inte var välkommen hem mer. Jag fick tio minuter på mig att packa.

Sedan dess har hon inte haft någon kontakt med sin pappa.

Hanna Öberg beskriver att hon haft en tuff uppväxt, hon vill att sanningen ska fram så till hösten planerar hon släppa en podd om sitt liv, följt av en bok nästa år.

– Hur osams två människor än är, tillägger hon, så har jag juridiska rättigheter. För mig är det en tragedi, jag är chockad över att få höra om min pappas död långt senare.

Hanna får stöd av sin halvbror Mikael Dahl, Vetlanda.

– Jag har inte heller kontaktats. Jag har bott med min mamma sedan de skiljdes, och bara haft sporadisk kontakt med min far. Ett fatalt fel är begånget, när ingen informerat oss om hans bortgång. Jag fick höra det först efter begravningen, via min faster.

undefined
Dödsboanmälan daterades 200327. Någon kopia skickades aldrig till dödsbodelägarna Hanna Öberg och Mikael Dahl. Socialförvaltningen medger att de brustit i sina rutiner.

Dödsboanmälan visar att den undertecknades av Hultsfreds kommun den 27 mars 2020.

– Socialnämnden har inte skyldighet att informera anhöriga, utan det ligger på dödsboet att ha den kontakten. Däremot har vi som rutin att skicka kopia på dödsboanmälan till alla dödsbodelägare, säger sektionschef Marie Stjernström.

Hanna Öberg anser att kommunen gjort sig skyldig till en grov miss, genom att inte informera henne och halvbrodern, i egenskap av dödsbodelägare. Nyligen skickade hon in en anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

– När vi får in klagomål gör vi alltid en utredning, säger Marie Stjernström. Den visar att vi inte brutit mot någon lag i ärvdabalken, däremot har vi brustit i våra rutiner. Men det faller inte under vår skyldighet att göra en lex Sarah-anmälan till IVO.

Mathias Johansson, kontorschef på Klarahill Hultsfreds Begravningsbyrå, kan berätta rent generellt att beställaren av en begravning skriver under en dokumentation, i vilket det står att man som beställare tar på sig ansvaret att informera övriga närstående.

– Det innefattar också uppgifter som dag och tid för begravning. Vi som begravningsbyrå har ingen informationsskyldighet, säger han.

Tidningen har varit i kontakt med pappans maka, som avstår att kommentera uppgifterna.

Dödsboanmälan

Om den dödes tillgångar endast täcker begravningskostnader och andra kostnader i samband med dödsfallet kan bouppteckning ersättas med dödsboanmälan, som bara får göras av socialnämnden, som även prövar om det finns förutsättningar för att göra en dödsboanmälan.

I en dödsboanmälan ska även dödsbo­delägarnas namn och adresser anges om de uppgifterna kan tas fram utan att det tar för lång tid.

Skatteverket tar emot och förvarar dödsboanmälningar och lämnar ut kopior av dessa om någon begär det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!