Här är förslaget om vad det ska bli av gamla stationen

Den gamla järnvägsstationen i Flaten, mellan Målilla och Virserum är nyrestaurerad. Nu vill Smalspårsföreningen att det byggnadsminnesförklaras.

Järnvägsstationen i Flaten kan bli ett byggnadsminne. I alla fall om medlemmarna i smalspårsföreningen får som de vill. En ansökan är inlämnad till länsstyrelsen i Kalmar.

Järnvägsstationen i Flaten kan bli ett byggnadsminne. I alla fall om medlemmarna i smalspårsföreningen får som de vill. En ansökan är inlämnad till länsstyrelsen i Kalmar.

Foto: Charlotte Madestam

Virserum2021-01-27 08:00

Det senaste året är det mycket tid och pengar som lagts ner på det gamla stationshuset utmed smalspåret. Föreningen Smalspåret Västervik -Växjö vänder sig nu till länsstyrelsen i Kalmar för att få både stationshuset och den omgivande järnvägsmiljön ett skydd för framtiden.

Stationshuset ligger längs den redan byggnadsminnesförklarade sträckan av smalspåret Virserum-Hultsfred, skriver ordförande Peter V. Christensen i ansökan till Länsstyrelsen. Han pekar också på att motiveringen till beslutet från 2005 är att den här sträckan har alla stationshus och banvaktsstugor i behåll och att järnvägsmiljön är intakt och viktig ur kulturhistorisk synpunkt.

– Vi köpte stationen för tre år sedan och har hela tiden arbetat med huset som om det vore ett byggnadsminne redan, säger Dennis Blomfeldt i föreningen. Just med tanke på att vi vill ansluta stationsområdet till det tidigare byggnadsminnet.

Det ställer en hel del krav på framtida underhåll om byggnadsminnesförklaringen går igenom. Men det är inget som Dennis Blomfeldt är rädd för.

– Det är så att man kan få bidrag till det som kallas "den antikvariska överkostnaden". Och om jag får sticka ut hakan lite, så är vi ganska duktiga på att underhålla byggnadsminnen, säger han.

Redan nu i somras kunde huset tas i bruk igen, efter att ha stått tomt och övergivet i flera år. Efter en grundlig upprustning kunde stationen användas som bas för dressinuthyrniingen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!