IVO beviljar tillstånd för nytt vårdboende i Virserum

Två kollegor slår sig nu ihop och öppnar ett nytt vårdboende i en tidigare LSS-lokal i Virserum. De startar i liten skala under hösten.

Hagagården kommer att ligga i den här byggnaden på Rödmossavägen i Virserum. Verksamhetsledaren Ann-Charlotte Sandvik räknar med att komma igång i höst efter uppfräschning av lokalerna, som har plats för nio boende.

Hagagården kommer att ligga i den här byggnaden på Rödmossavägen i Virserum. Verksamhetsledaren Ann-Charlotte Sandvik räknar med att komma igång i höst efter uppfräschning av lokalerna, som har plats för nio boende.

Foto: Jimmy Larsson

Virserum2024-05-15 06:00

Ett nytt hem för vårdboende ska öppna i Virserum. Det kommer att heta Hagagården, ha nio platser och vända sig till vuxna med missbruks- och beroendeproblematik för personer i åldrarna 21 till 70 år.

Hagagården kommer att drivas av nystartade Hagavir AB. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har beviljat tillstånd för verksamheten.

Bolaget ägs av Ann-Charlotte Sandvik, som även är vd och verksamhetschef, samt Anna-Lena Lövkvist.

När kör ni igång verksamheten?

– Vi räknar med att det blir under hösten. Det beror på att lokalerna ska göras i ordning och fräschas upp, berättar Ann-Charlotte Sandvik.

Hon har specialistutbildning inom psykiatrisk vård och lång erfarenhet av arbete inom psykiatrin samt varit föreståndare för ett HVB-hem under nio år.

Syftet med verksamheten är att hjälpa individer att bryta destruktiva beteenden och komma ur missbruk för att få en stabil psykisk hälsa och ökad förmåga att klara av att hantera sitt liv långsiktigt.

Inledningsvis kommer tre personer att arbeta på Hagagården men när den är fullbelagd räknar man med totalt sju personer. De yrkesgrupper som kommer att finnas representerade är socionom, legitimerad sjuksköterska, terapeut, behandlingspedagog, behandlingsassistent och socialpedagog.

– Men det kan vara individuellt att brukare har extra vårdbehov och då kan vi behöva ta in extra personal, säger Ann-Charlotte Sandvik.

I den tidigare LSS-lokalen på Rödmossavägen finns åtta lägenheter för klienterna, med enklare kök och wc samt dusch i storleken 35-40 kvadratmeter. Utöver det finns ett boenderum på 25 kvadratmeter med wc och dusch i nära anslutning till rummet.

Övriga delar av lokalerna består av gemensamhetsutrymmen, samtalsrum och olika personalutrymmen.

Blir brukarna placerade hos er eller väljer de själva att komma?

– Vi tvingar ingen till oss. Det finns inga tvångsåtgärder utan det är självmant.

Ann-Charlotte Sandvik säger att hon under årens lopp sett både bra och dåliga behandlingshem.

– Jag och min kompanjon, som jag känner både från professionen och privat, ska göra något annorlunda och förhoppningsvis blir det bra. Hon har väl jobbat med detta i 45 år, berättar Ann-Charlotte Sandvik, som själv arbetat som sjuksköterska i 40 år.

Hur ska ni jobba annorlunda?

– Vi ska använda ett noggrant och beprövat system inom kognitiv beteendeterapi. Systemet inte bara dokumenterar utan strukturerar fram förändring och medvetandegör klienten om den. Men även uppdragsgivaren ser vad vi gör.

En del i arbetet går ut på att få brukaren att få insikt i varför den hamnat i den livssituation den befinner sig i.

– Det känns spännande att få implementera detta. Klienten kommer att bli mer delaktig i sin vård som blir tydligare. Tydlighet, vänlighet och öppenhet är de tre bärande elementen tillsammans med respekt. Om jag har ett elfel i mitt hus säger jag inte till elektrikern att "du kan börja skruva var du vill". Ingen skulle göra så om de vill ha hjälp.

Innan verksamheten kan starta vill kompanjonerna att kollektivavtal, försäkringar för personalen och allt annat ska vara i ordning.

– Vi vill att personalen ska känna sig trygg. Inga semesterdagar ska försvinna helt plötsligt. Vi börjar i mindre skala och bygger upp verksamheten seriöst och riktigt.

Varför valde ni Virserum?

– Lokalen finns här och vi bor båda i Virserum och har ett hjärta för orten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!