Heldag för hållbarhet på landsbygden

Hur ska landsbygden kunna leva, frodas och utvecklas på ett sätt som är ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbart?

Malin Tillmar föreläste om de resultat hon kommit fram till genom sin forskning om landsbygden, och kvinnors företagande på landsbygden i synnerhet.

Malin Tillmar föreläste om de resultat hon kommit fram till genom sin forskning om landsbygden, och kvinnors företagande på landsbygden i synnerhet.

Foto: OLOF CARLSON

Virserum2019-12-10 17:00

Den komplexa frågeställningen var föremål för ett heldagsseminarium på Virserums Konsthall. 

En hel rad experter och forskare var inbjuda att föreläsa och ett 50-tal åhörare fanns på plats för att lyssna, lära och ta till sig idéer för framtiden. Många i publiken jobbar med olika former av samhällsutveckling och i olika projekt. Men här fanns också representanter för flera kommuner och regioner.

Det är Virserums konsthall med uppbackning från Region Kalmar som bjudit in till den här heldagen i syfte att försöka reda ut vilka möjligheter svensk landsbygd har att klara den pågående omställningen till en mer hållbar utveckling.

– Med hållbar utveckling menar vi då i ekonomiskt, ekologiskt och socialt perspektiv, säger konsthallschefen Barbro Wenden.

Ett seminarium av det här slaget kan vid en första anblick ligga en liten bit ifrån vad konsthallen gör normalt sett.

– Men egentligen inte, säger Barbro Wenden, vi har alltid jobbat med att försöka lyfta fram landsbygden på olika sätt, och det här seminariet knyter an till den utställning vi har på andra våningen just nu. Josephine Syssner som gjort delar av utställningen var det som tog initiativet till seminariet.

Föreläsare under dagen var Erik Westlund från SLU, Sveriges landbruksuniversitet som talade mycket om perspektiv och om staden som norm. Ett ämne som Malin Tillmar från Linnéuniversitetet i Växjö tog vidare.

I sin forskning har hon bland annat tittat närmare på vad entreprenörskapet har för betydelse på landet. Och hon vill inte sätta likhetstecken mellan entreprenör och företagare. 

–  Det finns olika sorters entreprenörskap, sa hon, det kan vara företag, men det kan lika gärna vara ett socialt åtagande. 

Men det finns en gemensam nämnare, har de kommit fram till, alla brinner de för sin bygd och sin uppgift. 

Lotta Svensson från Söderhamn arbetar till vardags på Hälsinglands utbildningsförbund och dess forskningsavdelning. I sin föreläsning presenterade hon sin utredning om varför vissa ungdomar flyttar iväg, medan andra blir kvar i hemtrakterna.

Bi Puranen, framtidsforskare, har talat med många unga och tittat på hur de vill bygga ett framtidens samhälle. Fokus i forskningen ligger på ungdomar och nya svenskar.

Eva Engdahl från Coompanion i Kalmar avslutade dagen genom att berätta om några av de projekt som genomförts, där man fått ungdomar och nyanlända att engagera sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!