Hem till byn – Ekobyn får nya ägare från Köln

"Det blir lite som att hitta hem igen". För Sören Stoye från Köln blir det att återvända till barndomens lekplatser, när han och frun Sarah tar över Ekobyn.

Familjen Stoye, Sören och Sarah, tillsammans med döttrarna Lotta och Mia tar över som nya ägare till Ekobyn i Virserum. Ett snabbt beslut som togs i somras.

Familjen Stoye, Sören och Sarah, tillsammans med döttrarna Lotta och Mia tar över som nya ägare till Ekobyn i Virserum. Ett snabbt beslut som togs i somras.

Foto: OLOF CARLSON

Virserum2020-10-13 08:00

Det blev ett snabbt beslut att köpa byn. Egentligen hade de inga planer alls på att skaffa sig något eget i Sverige. Men så i juli i somras, fick de syn på en annons utlagd på nätet av en förmedlingsbyrå. Det tände en liten gnista av nyfikenhet. Framförallt hos Sören, som till stora delar vuxit upp i trakten.

– Mina föräldrar har ett sommarställe i Mosstorp, berättar han, och där var jag varje sommar som liten. 

Och inte sällan på vintrarna heller. Och då var Dackestupet ett självklart utflyktsmål. Så för hans del var intresset på topp för att köpa Ekobyn, vid skidbackens fot.

Sarah Stoye var en smula mer tveksam.

– Jag tyckte det var lite väl långt bort, säger hon.

De bor ju i Köln, som ligger en bra bit ner i södra Tyskland. Men efter en kvälls diskussion var beslutet fattat, de skulle lägga ett bud på Ekobyn. Och det gjorde de – och vann.

undefined
Tre små röda stugor har blviit populära. Med sjön på ena sidan, skidbacken på den andra är det två högsäsonger för anläggningen.

Som nya ägare till Ekobyn tänker de hålla fast vid det ekologiska tänkandet som alltid funnits här och utveckla konceptet ytterligare.

– Men först ska vi bygga oss ett eget hus, säger Sören Stoye, och det ska vi göra med samma ekologiska tänk som de övriga stugorna.

De tre uthyrningsstugorna i Ekobyn ska förbli för uthyrning. Till badturister på sommaren och skidturister på vintern.

Säljaren Bengt Eriksson, som tillsammans med frun Annika Holstensson Eriksson, byggt upp Ekobyn från början, berättar att kretsloppstänkandet kom med redan från början. Att de tre stugorna i byn faktiskt är byggda av träd som vuxit på platsen.

– Vi började här i slutet på 1990-talet, säger han. Det är min föräldragård.

undefined
Annika Holstensson Eriksson och Bengt Eriksson ser fram mot att ta det lite lugnare nu i nya huset på Öland.

Här vid sjökanten fanns gott om vindfällor, som togs omhand, sågades och hyvlades. Av detta byggdes sedan stugorna.

– Vi använde en del återvunnet byggmaterial också, säger han.

År 2000 var byn helt färdig, och sedan har det varit stor efterfrågan. Inte minst från Tyskland. Både sommar och vinter, där närheten till både sjön och skidbacken varit betydelsefull.

– Men nu är det dags för oss att lämna över, säger Bengt Eriksson, som är glad över att få lämna över till en ung familj som kan och vill utveckla anläggningen ytterligare. 

undefined
Annika Holstensson Eriksson och Bengt Eriksson är glada över att lämna över till en ung familj som kan utveckla anläggningen ytterligare.

Eftersom Ekobyn har två högsäsonger har det blivit väldigt bundet att driva anläggningen. Det handlar om att finnas till hands när gästerna kommer. Men Bengt Eriksson och Annika Holstensson Eriksson går vidare och blir ölänningar på heltid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!