Vill att kommunen griper in – katterna behöver hjälp

Hemlösa katter behöver hjälp. Centerpartisten och kattvännen Antje Rohde i Virserum engagerar sig för katternas sak, och vill att även Hultsfreds kommun gör det.

Kattvännen och centerpartisten Antje Rohde vill i en motion att Hultsfreds kommun engagerar sig i de hemlösa katternas situation.

Kattvännen och centerpartisten Antje Rohde vill i en motion att Hultsfreds kommun engagerar sig i de hemlösa katternas situation.

Foto: Privat

Virserum2022-09-09 20:45

Antje Rohde är kattvän ut i fingerspetsarna och hon har tre egna katter hemma i Virserum.

– Det är många som vet att jag är engagerad för katterna, säger hon, och jag får många telefonsamtal om hemlösa katter.

– Jag tror att vi i en nära framtid får se en ökning av antalet hemlösa katter. Från första januari 2023 gäller en ny lag, som säger att katter ska registreras och id-märkas. Antingen med chip eller tatuering hos veterinär.

Men Antje Rohde befarar att många kattägare helt enkelt inte har råd med den utgiften, utan låter katten springa vind för våg.

– Det finns ju de som inte har koll på hur många katter de egentligen har på sin gård, säger hon.

I Hultsfreds kommun finns inget katthem, eller förening som tar hand om hemlösa katter, skriver hon i en motion till fullmäktige. Katthemmet i Oskarshamn hjälper till i mån av möjligheter, men katter från den egna kommunen prioriteras, fortsätter hon.

Därför föreslår hon att kommunen tittar på hur man kan ta tag i problemet med herrlösa katter, och ta fram en långsiktig lösning som är gynnsam för katterna.

Antje Rohde vill också att Hultsfred på ett eller annat sätt lämnar bidrag till Katthemmet i Oskarshamn, som i dag finansieras till stor del av donationer.

På "önskelistan" lägger hon också till att kommunen på sin hemsida gör en vägledning om vart kommuninvånare kan vända sig om de hittar hemlösa katter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!