Byggnadsingenjören som älskar att baka pizza

Hon påbörjade en ingenjörsutbildning på universitetet men hoppade av och blev pizzabagare. Nu har Atefeh Kheradmand tillsammans med familjen tagit över pizzerian i Virserum.

Atefeh Kheradmand brukar inte slänga upp degen i luften men showade lite för Vimmerby Tidning. Hon vill inte ha mjöl i håret.

Atefeh Kheradmand brukar inte slänga upp degen i luften men showade lite för Vimmerby Tidning. Hon vill inte ha mjöl i håret.

Foto: Anders J Andersson

Virserum2023-10-21 19:00

Virserums pizzeria har fått ny ägare från september i år. Det är pizzabagaren Atefeh Kheradmand som driver den tillsammans med sin man Hamed Satvat. De har också hjälp av 15-åriga dottern Yasmin Satvat på helgerna, när hon är ledig från skolan.    

Atefeh Kheradmand drev tidigare pizzeria i tre år i Växjö men kände att det var problematiskt att vara invandrad och bo i en större stad. Det var svårt att etablera sig, få vänner och kompisar.

De långa arbetsdagarna fram till åtta-nio på kvällen spelade också in. De ville bo och arbeta i samma hus för att underlätta vardagspusslet och helst på en mindre ort. Resultatet blev Virserums Pizzeria.

– Jag kunde inte bra svenska innan men nu kan jag prata med alla. I en liten by känner du alla och jag har fått många kompisar i Virserum, säger hon.     
 

undefined
Atefeh Kheradmand driver pizzerian tillsammans med sin man Hamed Satvat. De har också hjälp av dottern på helgerna.

Under hela intervjun smittar hennes entusiasm och glädje av sig över att vara såväl pizzabagare som att bo i Virserum. Hon är nog en av Sveriges gladaste pizzabagare. Och en av få kvinnliga. Kanske den enda? Själv har hon inte träffat på någon hittills i Sverige.    

Sedan familjen tog över pizzerian i Virserum har hon lärt sig gästernas favoritpizzor och olika önskemål, som utan ost eller extra tomat.   

I början var det arbete i restaurangen som vanligt fram till åtta-nio på kvällen och sedan höll de på med renoveringen i flera timmar innan det var läggdags. Men när Vimmerby Tidning är på plats är det mesta klart. 

Atefeh Kheradmand säger att hon inte jobbar för att leva, utan för att hon älskar att baka pizza.    

– Jag gör det med kärlek och med hela hjärtat. När jag gör en deg blir jag jätteglad, berättar hon.   

undefined
Atefeh Kheradmand har ännu inte träffat någon annan kvinnlig pizzabagare i Sverige.

Atefeh Kheradmand kommer från Iran och där brukade hon efter sitt vanliga arbete hjälpa sin bror på hans pizzeria, för att hon tyckte det var så kul. Det var där kärleken till pizzabagandet föddes. I Sverige har det blivit fler ingredienser som skinka och bacon, vilket hon berättar inte får serveras på restaurang i Iran.      

När de bodde i Växjö påbörjade hon en utbildning till byggnadsingenjör på Linnéuniversitet men hoppade av. Under pandemin hade hon inte möjlighet att läsa på distans. Passionen visade sig istället vara pizzabakandet och kontakten med gästerna.       

– Jag sa till min man att jag jobbar bättre med många människor. Som ingenjör i projekt träffar man bara några varje dag. Nu träffar jag minst 20 människor varje dag och det gör mig mycket glad, förklarar hon.    

Hennes bror driver fortfarande en pizzeria i Iran och de brukar ha utbyte om olika recept. Hon har även kontakt med ägarna till en pizzeria i Italien.

– Jag frågar kunderna vad de tycker när jag provar ett nytt recept, säger hon.    

Atefeh Kheradmand berättar vidare om hur noga hon är med ingredienserna. Att det är rätt ost är väldigt viktigt, till exempel.   

Virserums Pizzeria arbetar nu också för att få fullständiga rättigheter. De har sökt alkoholtillstånd hos Hultsfreds kommun men det kan ta en eller ett par månader innan de får det beviljat.

– Gästerna vill ha det. Om du har en affärsverksamhet så måste du vattna den så den växer. Och vi vattnar vår så mycket vi kan, säger Atefeh Kheradmand.                                                              

Atefeh Kheradmand berättar att 15-åriga dottern Yasmin Satvat hjälpt till att ta fram logotypen.
Atefeh Kheradmand berättar att 15-åriga dottern Yasmin Satvat hjälpt till att ta fram logotypen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!