Tingsrätten har ställt in försäljningen av Hotell Dacke

Tingsrätten har stoppat försäljningen av Hotell Dacke och ger ägaren Jorma Isomettä chansen att betala sina skulder till Kronofogden. "Helt fantastiskt", säger han tacksamt.

Kalmar Tingsrätt har tillfälligt stoppat försäljningen av Hotell Dacke,  genom en så kallad inhibition. Nu har ägaren Jorma Isomettä för avsikt att betala hela skulden. "Jag är en slakteriarbetare som inte har några erfarenheter av att kommunicera med tingsrätten, men lyckades", säger han.

Kalmar Tingsrätt har tillfälligt stoppat försäljningen av Hotell Dacke, genom en så kallad inhibition. Nu har ägaren Jorma Isomettä för avsikt att betala hela skulden. "Jag är en slakteriarbetare som inte har några erfarenheter av att kommunicera med tingsrätten, men lyckades", säger han.

Foto: Charlotte Madestam

Virserum2021-11-02 16:00

Kronofogdens auktion, som skulle varit 3 november, har stoppats tillfälligt av Kalmar Tingsrätt.

Bakgrunden är att Jorma Isomettä har begärt anstånd för att kunna betala sin skulder till staten. Det avslogs av Kronofogden, men överklagades hos tingsrätten.

– Nu har jag fått beskedet att tingsrätten beslutat stoppa auktionen tills vidare, medan överklagandet utreds, (så kallad inhibition, red:s anmärkning), säger Jorma Isomettä, som låter lättad på rösten när Vimmerby Tidning pratar med honom.

Han förklarar att allt har sitt ursprung i att han har en privat pensionsförsäkring, som han lärt sig att han kan plocka ut för att betala sina skatteskulder. 

– Jag har sparat nästan en halv miljon kronor, som jag ansökte om att få plocka ut i augusti, säger han. Jag fick dock avslag på det, med motiveringen att en tidigare deklaration inte var godkänd. Men för någon vecka sedan kom beskedet från min revisionsbyrå att mitt bokslut godkänts. Då överklagade jag hos tingsrätten, som stoppade auktionen, förklarar han.

Hur känns det?

– Helt fantastiskt, jag blev en decimeter längre. Jag är en slakteriarbetare som inte har några erfarenheter av att kommunicera med tingsrätten, men lyckades. Jag har fått en månad på mig, och hoppas nu kunna lösa skatteskulden på 602 000 kronor.

Du sa så sent som i augusti att du skulle betala skulden, efter en lyckad sommar. Men har inte betalat hela?

– Jag har betalat en del och började söka i augusti att få ta ut pensionsförsäkringen. När jag fick avslag på det i mitten av september, började jag och min revisor jobba med att få klart med deklarationen och bokslutet.

Så sent som för en vecka sedan visades fastigheten av Kronofogden för åtta sällskap om 16 personer.

Vad tänkte du då?

– Jag har hela tiden känt att jag kan få ut min privata pensionsförsäkring och att det varit fel någonstans att jag inte fått det.

Så du har inte varit orolig över att tvingas sälja?

– Nej, min revisor har hela tiden sagt att jag har rätten på min sida. Vi har även begärt omprövning av ett tidigare skattebeslut, där Skatteverket har gjort fel, så det är ytterligare pengar som jag hoppas ska ticka in, inom någon månad.

Vad vill du säga till folk, som kanske tvivlar efter alla turer?

– Folk får tro vad de vill. Jag vet mina möjligheter, och känner mig stärkt efter allt jag gått igenom under den här resan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!