Ilska och besvikelse efter skadegörelse

Krossade rutor, förstörd inredning och allmän oreda. Precis före högsäsongen har två av smalspårets rälsbussar vandaliserats.

"Det är inga dussinvaror, utan vi måste specialbeställa nya glasrutor. Det är både dyrt och kan ta lång tid", säger Dennis Blomfeldt i smalspårsföreningen.

"Det är inga dussinvaror, utan vi måste specialbeställa nya glasrutor. Det är både dyrt och kan ta lång tid", säger Dennis Blomfeldt i smalspårsföreningen.

Foto: Olof Carlson/Arkiv

Virserum2022-06-15 11:55

– Jag blir mer ledsen än arg. Vi lägger ner oerhört mycket ideell tid på att vårda veteranfordon som ska komma till glädje för människor som vill göra en nostalgiresa. Det är det vi kämpar för. Och då gör folk så här...det känns oerhört ledsamt, säger Dennis Blomfeldt som är engagerad i Föreningen Smalspåret Växjö-Västervik.

Han suckar tungt när Vimmerby Tidning ringer upp. Skadegörelsen i Virserum upptäcktes för några dagar sedan och det är alltså två av föreningens rälsbussar som har haft oönskat besök. De stod uppställda vid Södra Järnvägsgatan.

– På något sätt har ligisterna lyckats ta sig in och levt fan där inne. Bland annat drabbades vår restaurangvagn, säger Dennis Blomfeldt.

Hur påverkas verksamheten av det här?

– Att underhålla ett veteranfordon är ett evighetsarbete. Nu tvingas vi ta ett par steg tillbaka och lägga onödig tid på att återställa rälsbussarna i gott skick. Den svåraste uppgiften blir att få tag på rätt glasrutor.

– Angående sommarsäsongen kan jag inte svara på om eller hur verksamheten påverkas, eftersom vi har inte spikat schemat än. Under coronasomrarna hade vi ingen trafik på smalspåret. Istället var det fullt fokus på dressincyklingen som ökade jättemycket. Vi får se hur fördelningen blir i år.

Enligt polisanmälan skedde skadegörelsen förra torsdagen och smalspårsföreningen uppger att värdet är 20 000 kronor. I nuläget finns det ingen misstänkt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!