Inför Moaloppet i Virserum – "Hon inspirerar oss från sin himmel"

Vi är nog många som funderat på vilket avtryck vi kommer att lämna efter oss och hur vi kommer att minnas när vi lämnar detta jordeliv. Vad gäller Moa Anderssons arv till världen är det tydligt, hon fortsätter att inspirera, skapa engagemang och rörelseglädje hos både barn, unga och vuxna i sin hemort Virserum.

Moa Andersson fortsätter att inspirera i sin hemort Virserum. I Moa Anderssons minne anordnas för tredje året i rad springloppet Moaloppet i Virserum. Loppet hålls den 18 augusti.

Moa Andersson fortsätter att inspirera i sin hemort Virserum. I Moa Anderssons minne anordnas för tredje året i rad springloppet Moaloppet i Virserum. Loppet hålls den 18 augusti.

Foto: Privat

Virserum2024-08-11 07:00

Det är en varm och vacker augustidag när Vimmerby Tidning besöker Kent och Carin Andersson i deras villa i Virserum. Det första vi möts av när vi stiger in hos familjen Andersson är värme och leenden. Vi hälsas välkommen av Kent, Carin och hunden Sally som viftar på svansen, men också av ett svartvitt fotografi av dottern Moa, en ung tjej med vänliga ögon och ett stort leende.

– Det var precis sådär hon var, Moa. Levnadsglad, positiv och alltid med ett leende på läpparna, säger mamma Carin. 

undefined
Hemma hos familjen Andersson möts vi av Moas leende i hallen. Moa beskrivs som en levnadsglad och positiv tjej som mötte alla med ett stort leende. Hon blev snabbt en stor förebild både för de yngre och äldre i trakten.

Nu är det lite mer än sju år sedan Moa Andersson hastigt gick bort i sviterna av en hjärnsjukdom, endast 19 år gammal. Trots sin sjukdom var Moa djupt engagerad i sin hemort, i idrotten och i traktens barn och unga. Hon startade upp både flicklag och damlag inom fotbollen, jobbade extra på skolan, studerade till lärare och drömde om att återinföra ett springlopp i Virserum.

– Hon klagade aldrig, trots sin sjukdom som påverkade både hennes motorik och minne. Hon var så driven, social och engagerad och fortsätter att inspirera oss från sin himmel.

undefined
Moa Andersson började tidigt att spela fotboll och som sexåring hoppade hon in i traktens pojklag då det ännu inte fanns något flicklag. Det var dock något som Moa skulle komma att ändra på och hon startade själv upp både flick- och damlag i Virserum.

I år är det tredje året som familjen Andersson arrangerar Moaloppet i Virserum, ett springlopp för barn upp till 14 år. Loppet anordnas den 18 augusti och engagerar en mängd människor i form av funktionärer, sponsorer och föreningsliv. Arbetet sker ideellt och alla intäkter går till Moa Anderssons minnesfond som årligen delar ut stipendier och på olika sätt verkar för att uppmuntra sportintresse och gemenskap hos barn- och unga inom VSGF.

– Vi gör allt detta i Moas anda. Det var ju precis det här som hon brann för, att skapa gemenskap, engagera barn och unga och göra Virserum till ett aktivt samhälle med mötesplatser där alla känner sig välkomna. Om Moa hade levt idag hade det varit hon som anordnade detta, därför blir det så viktigt att göra det åt henne nu när hon inte kan, säger pappa Kent.

undefined
Kent och Carin Andersson med banderollen som barnen kommer att springa i mål till. Start och mål sker vid gräsplanen nere vid sjön mitt i Virserum.
undefined
Moaloppet går av stapeln söndagen den 18 augusti i Virserum.

Med ökade krav på dagens barn och unga, psykisk ohälsa och stillasittande vid skärmar hoppas också Kent, Carin och Moas lillasyster Mimmi att loppet ska kännas välkomnande och kravlöst för alla och locka ut barn som kanske inte vanligtvis ger sig ut på en springtur.

– Med tanke på Moas sjukdom och hur det påverkade hennes möjligheter inom idrotten tycker vi att det är extra viktigt att alla barn ska kunna delta utifrån sina egna förutsättningar. Det ska kännas kravlöst och kul med fokus på att vara ute och röra på sig med andra barn, medan familj och vänner hejar på. Vi har inte heller traditionella vinnare baserat på vem som är snabbast utan vinsterna kommer att lottas ut. Vi har fått så många generösa sponsorer i år så alla barn kommer att lämna loppet med medalj och vinst.

I ett litet samhälle som Virserum är det ideella engagemanget extra viktigt för att få till aktiviteter och skapa mötesplatser enligt familjen Andersson.

– Med musikunderhållning, servering och aktiviteter hoppas vi att loppet också blir en trevlig familjeaktivitet, en mötesplats där vi i Virserum kan träffas och ha roligt med våra nära och kära under en dag, säger Carin.

Utan att ställa frågan står det klart: Det är starka band och en stor familjekärlek som driver familjen Andersson i allt som har med Moaloppet att göra och Moa, hon är utan tvekan närvarande.

undefined
Det andas starka band och en stor familjekärlek hos Familjen Andersson. På bilderna syns pappa Kent, mamma Carin, Moa och lillasyster Mimmi Andersson.
undefined
Det är tredje året som Carin och Kent Andersson anordnar Moaloppet i Virserum. Loppet har vuxit sedan start och det är både barn från Virserum och från andra orter runtomkring som deltar. "Vi gör allt detta i Moas anda. Det var ju precis det här som hon brann för, att skapa gemenskap, engagera barn och unga och göra Virserum till ett aktivt samhälle med mötesplatser där alla känner sig välkomna. Om Moa hade levt idag hade det varit hon som anordnade detta, därför blir det så viktigt att göra det åt henne nu när hon inte kan", säger pappa Kent.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!