Nej till nya lägenheter i Virserum • "Blir för dyrt"

"Det blir för dyrt". Förslaget om att köpa ett centralt beläget hus i Virserum, riva detta och i stället bygga marklägenheter får tummen ner av kommunstyrelsen.

Det blir inga nya lägenheter intill ån i centrala Virserum. Inte i nuläget i alla fall. Det skulle bli för dyrt anser politikerna.

Det blir inga nya lägenheter intill ån i centrala Virserum. Inte i nuläget i alla fall. Det skulle bli för dyrt anser politikerna.

Foto: Olof Carlson

Virserum2022-05-12 11:35

– Priset på huset är för högt för oss, säger Lars Rosander (C), ordförande i kommunstyrelsen. 

Förslaget kommer ursprungligen från Kristdemokraten Monica Bergh, som i en motion till kommunfullmäktige föreslog att kommunen skulle passa på att köpa huset, nu när det var till salu, för att komma över tomten och bygga marklägenheter. Läget intill Virserumsån, mitt i samhället gör att det skulle bli ett attraktivt område, tror hon.

– Men med den prisbilden på marken skulle det bli för kostsamt, säger Lars Rosander.

Han pekar också på att det just nu inte riktigt läge att dra igång ett större byggprojekt. Framförallt av två anledningar.

– Det finns en osäkerhet kring byggbranschen just nu, med räntehöjningar, med ökande materialkostnader, säger han.

Det andra skälet är att en privat entreprenör, Prolympia, har planer på att bygga lägenheter uppe vid skolan.

– Vi vill inte försvåra för dem, de har fått en ny detaljplan som gör det möjligt att bygga här, säger Lars Rosander.

Planerna på rivningen av hyreshuset på Bastugatan rullar vidare.

– Just nu diskuterar vi vad som ska hända med det andra huset, säger Rosander. 

Huset intill, ett enplans hyreshus med garage i botten, och frågan är om det också ska rivas, eller om det ska renoveras. På sätt och vis har rivningen redan börjat, för många år sedan revs nämligen två våningar på huset.

– Då är frågan var hyresnivån hamnar, det är avgörande, säger Rosander.

– Ska det bli modernt och attraktivt så blir nivån hög. Men frågan kommer upp i politiken inom kort.

Medan politikerna tvekar om rivning eller inte, rullar byggboomen på i kommunen. Upphandling av bygget av brandstation i Rosenfors pågår för fullt, projekteringen av en ny förskola i Vena pågår. Dessutom börjar ombyggnaden av Oscarsgatan och kvarteret Batteriet inom kort och den nya ambulansstationen i Virserum kommer att invigas inom en inte alltför avlägsen framtid.

Den nya förskolan Växthuset i Hultsfred är förvisso tagen i bruk redan, men även där kommer det att bli en officiell invigning vad det lider.

Det står heller inte länge på förrän nästa stora projekt i kommunen drar igång på allvar. Efter ett högtidligt första spadtag, startar exploateringen av det nya bostadsområdet Herrstorpet som ligger strax utanför Hultsfred.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!