Insamling räddade hotellet: "Det är kärlek det"

Eon hade stängt av strömmen och Hotell Dacke var nära en konkurs. Men nu lyser lamporna igen. Folks välvilja att bidra med en slant räddade företaget.

Gåvor räddade Hotell Dacke. På onsdagen bröt Eon strömmen och ägaren Jorma Isomettä tvingades stänga. Konkursen var nära, men nu lyser lamporna igen.

Gåvor räddade Hotell Dacke. På onsdagen bröt Eon strömmen och ägaren Jorma Isomettä tvingades stänga. Konkursen var nära, men nu lyser lamporna igen.

Foto: Charlotte Madestam

Virserum2020-05-28 13:15

– Jag är så tacksam mot alla, att jag inte finner några ord, säger Jorma Isomettä, som driver hotellet tillsammans med frun Sohee. Nu kan vi öppna som vanligt under fredagen.

Det är en glädjens dag, Jorma har lyckats betala in de pengar som behövdes för att lösa samtliga skulder till Eon.

Klockan 13 lyste lamporna igen.

– Grannar och vänner från Virserum till Stockholm har swishat. Jag är alldeles tårögd, säger Jorma. Det är kärlek det, hade inte folk värnat sitt hotell hade det inte gått.

På onsdagen befarade han att företaget skulle gå i konkurs. En lapp på dörren avslöjade att han tvingats stänga hotellet tills vidare, på grund av obetald Eon-räkning.

– Det är coronaeffekter, säger han. Vi har jobbat med avbetalningar till Eon på 5 000 kronor i veckan. Det var inte nog, utan på onsdagen bröt de strömmen.

Uppmuntran och hejaropen lät inte vänta på sig. Kontakten med banken gav dock inget, men då tog allt en helt annan vändning. Slantarna började komma in på kontot.

Vill du säga hur mycket folk bidragit?

– Nej, det kan kvitta, men det är ett femsiffrigt belopp.

Men hur tänker du framåt, hur ska du försöka undvika att det blir så här igen?

– Från och med måndag ska vi öka öppettiderna till 7-23 i hopp om att få kassaflödet att växa. Jag hoppas också att turismen kommer igång snart. Det är ju skolavslutning snart och då hoppas vi att trafiken ska öka på vägarna och att det ska bidra till fler gäster på hotellet, så vi klarar oss till hösten.

Per Ljung i Vena är en av dem som köpte en "virtuell" lunch, det blev ytterligare en under torsdagen. 

– Det är en tuff och utsatt bransch, så det kändes självklart att stötta, säger han. Det borde ligga i Virserumsbornas och näringslivets intresse att visa att man värdesätter att det finns ett matställe på orten, där man kan boka festlokal och gå på en pubkväll. Tvingas han lägga ner, lär det dröja väldigt länge innan verksamheten är igång igen.

– Nu när det löst sig kan man nog räkna med en extra god dagens på fredag, tillägger han.

Coronaviruset slår hårt mot hotellet. Bland annat påverkar det stort att både Musikdagarna, marknaden och mc-träffen ställts in.

– Jag har räknat på att jag tappar runt tio nätter med fullbokat hotell och många matgäster när de tre eventen ställs in, så sammanlagt betyder det att jag går miste om runt 300 000-400 000 kronor, uppskattar Jorma.

Klockan 13 på torsdagen kopplades strömmen på igen. "På fredagen öppnar verksamheten som vanligt", säger ägaren Jorma Isomettä.
Klockan 13 på torsdagen kopplades strömmen på igen. "På fredagen öppnar verksamheten som vanligt", säger ägaren Jorma Isomettä.
Karta: Hotell Dacke
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!