Ambulanssjuksköterskan Johanna Habbe befarar att det kommer att bli personalflykt.
– Risken är att vi kommer att få ställa av ambulanser, säger hon.
Det är en mörk bild av framtiden som Johanna Habbe, och kollegan Maria Rosander målar upp, när EU:s bestämmelser om minst elva timmars dygnsvila införs nu första oktober. Det innebär att det är tack och adjö med heldygnstjänster.
– Som det är nu jobbar vi sju dygn i månaden, säger Johanna Habbe. Det gör att det blir möjligt att pendla till jobbet, även längre sträckor. Och vi har flera som har ganska långt att åka. Det är möjligt när det bara är sju gånger i månaden.
Hon befarar att flera av dem kommer att sluta, när de nya reglerna införs.
– Jag vet att tio av 16 kollegor funderar på att byta jobb, säger hon.
Kollegan Maria Rosander är också besviken på den här utvecklingen och vill behålla dygnstjänsten.
– Här har man skaffat sig en specialistutbildning som ambulanssjuksköterska, och har ett jobb som man verkligen brinner för, säger hon, och så händer det här.
Men den befarade personalflykten är inte hela problemet. Inbyggt i systemet är också risken för övertid.
– Vi har ju ganska långt till sjukhusen, säger Johanna Habbe. En resa till Västervik tar ungefär fyra timmar, och till sjukhuset i Oskarshamn tre. Så vi vet aldrig precis när vi kommer hem. Så får vi ett sent larm blir det övertid.
Och övertiden ska kompenseras i ledighet. Vilket betyder att det saknas en besättning dagen därpå, för att de ska få ut sina elva timmars dygnsvila
– Vi har inga vi kan ringa in. Så då blir exempelvis Virserum utan ambulans ett tag, säger Maria Rosander. Medan vi ligger hemma och sover.
Det är en utveckling hon inte vill se.
– Vi vill ha vår dygnstjänst kvar, säger hon med eftertryck.
Och de är hon inte ensam om. På sociala medier har det startats en protestgrupp, som på kort tid vuxit till 153 medlemmar inom ambulanstjänsten i Kalmar län. Det motsvarar mer än två tredjedelar av ambulanspersonalen i länet.
Regionpolitikern Carl Dahlin (M) tittade in på ambulansstationen i Virserum för att höra sig för om läget, och ta del av personalens farhågor, och ta reda på hur de nya arbetstidsreglerna kommer att påverka.
– Det blir tufft att behålla dygnstjänsten, säger han. Det vi kan göra är att försöka hitta scheman som kan accepteras och som löser bemanningen.