Extremt smittsam djursjukdom i Hultsfreds kommun

Sedan i tisdags pågår ett misstänkt utbrott av den smittsamma djursjukdomen newcastle i centrala Virserum. En skyddszon har upprättats och djuren kommer att avlivas.

Restriktionszonen för utbrottet av newcastlesjukan i Virserum i Hultsfreds kommun består av en skyddszon på tre kilometers radie (röda cirkeln) runt den drabbade anläggningen samt en övervakningszon på tio kilometers radie (blå cirkel).

Restriktionszonen för utbrottet av newcastlesjukan i Virserum i Hultsfreds kommun består av en skyddszon på tre kilometers radie (röda cirkeln) runt den drabbade anläggningen samt en övervakningszon på tio kilometers radie (blå cirkel).

Foto: Jordbruksverket

Virserum2024-05-29 11:59

Newcastlesjuka är en smittsam och allvarlig sjukdom som drabbar fåglar. Den är inte farlig för människor.

Vad kan du berätta om utbrottet?

– Vi har hittat newcastlesjuka på tamduvor i Virserum hos en privatperson, berättar Ella Sigvardsson, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket i Jönköping.

Det är sällskapsduvor definierade som rasduvor som drabbats.

Hur fick ni kännedom om utbrottet?

– Djurägaren misstänkte sjukdomen när djur dog och tog kontakt och då har vi åkt dit och tagit prover och konstaterat att det var newcastlesjuka.

Newcastle är en virussjukdom. Inom EU vaccinerar alla länder utom Sverige och Finland mot sjukdomen. Trots vaccinationerna sker ändå utbrott i EU.

Eftersom Sverige har så få utbrott, och när de väl sker hanteras ärendena skyndsamt, har landet fått behålla sin status som icke-vaccinerande land enligt Statens veterinärmedicinska anstalt. Det senaste större utbrottet skedde i år bland värphöns i Skåne.

– Undantaget där vaccinering sker kan vara brevduvor som används i tävlingar.

Viruset angriper nervsystemet, andningsorganen och tarmen hos fåglarna. Ett sjukdomstecken är minskad äggproduktion och så kallade skinnägg, där ägget bara omges av membranet men saknar skal.

undefined
Duvor så som vi är vana att se dem. Privatpersonen i Virserum blir nu av med alla sina duvor när de avlivas.
undefined
Såhär kan det se ut inne i ett duvslag. Bilden är inte från det aktuella fallet i Virserum.
undefined
Det senaste stora utbrottet av newcastlesjukan bland värphöns skedde i Skåne i år. Bilden är från en annan besättning.

Eftersom newcastle är en epizootisjukdom gäller särskild lagstiftning.

– Det betyder att djurutrymmet nu är belagt med restriktioner så att bara behöriga får gå in och alla djur kommer att avlivas under onsdagen.

Efter avlivningen och destruktionen kommer utrymmet att rengöras och saneras. När det är klart råder en karenstid på 21 dagar.

– Det man kan säga om newcastle jämfört med fågelinfluensan är att den inte smittar människor men liksom fågelinfluensan även kan drabba höns och ankor.

Hon kan inte svara på hur mottagliga kanariefåglar och papegojor är.

Smittspridningen sker genom att fåglar kommer i kontakt med sjuka fåglar eller indirekt genom avföring eller redskap.

undefined
Smittskyddshandläggare Ella Sigvardsson på Jordbruksverket.

Ella Sigvardsson vill inte säga hur många djur det handlar om i Virserum, innan de är avlivade, men berättar att det är fler än tio.

Numera är det krav att alla fågelbesättningar ska registreras hos Jordbruksverket. Alla i riskzonerna får information om att de ska hålla fjäderfän inomhus och djur får inte flyttas till och från området. Inga kommersiella anläggningar finns i området.

– Vi vill att alla ska övervaka sina djur. Visar de symptom, till exempel minskad äggproduktion, så ska veterinär kontaktas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!