Över 100 duvor avlivade i Virserum

Efter det konstaterade utbrottet av newcastlesjukan i Virserum har samtliga duvor nu avlivats och de kommer transporteras till Karlskoga.

Över 100 duvor avlivades i onsdags i Virserum efter ett konstaterat utbrott av newcastlesjukan. Bilden är från annat duvslag.

Över 100 duvor avlivades i onsdags i Virserum efter ett konstaterat utbrott av newcastlesjukan. Bilden är från annat duvslag.

Foto: Kristina Levinsson

Virserum2024-05-30 13:12

Det var på onsdagsförmiddagen som Vimmerby Tidning var först med att berätta att en privatpersons rasduvor i centrala Virserum drabbats av den smittsamma newcastlesjukan. Jämfört med fågelinfluensan smittar den inte människor men däremot höns och ankor.

Senare under onsdagen avlivades de 125 duvorna med injektioner, efter beslut av Jordbruksverket. De transporteras nu av Lantbrukstjänst till Konvex destruktionsanläggning i Karlskoga.

– Vem som helst får inte göra den här typen av transport, berättar Ella Sigvardsson, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.

I riskområdet finns det i den närmaste skyddszonen på tre kilometer fyra registrerade anläggningar med fjäderfän. I den större övervakningszonen finns 14 besättningar. Alla är av hobbykaraktär.

Innan utbrottet i Viresrum hade Sverige sedan 1995 haft 26 utbrott av newcastlesjukan, majoriteten i hönsbesättningar. Bara en gång har duvor konstaterats sjuka sedan dess, det var 2019 och även det i Kalmar län.

När vi talar med Ella Sigvardsson på torsdagen är hon under tidspress. På onsdagen fick de in en anmälan om misstänkt newcastlesjuka i Skåne.

– Vi behandlar just nu en misstanke om ett nytt utbrott bland värphöns på en större anläggning, berättar Ella Sigvardsson.

En stund senare återkommer hon och berättar att provsvaren var negativa, misstanken har avskrivits.

Duvor, som utbrottet i Virserum handlar om, kan bli kostsamt.

– En brevduva som används för tävling och avel kan kosta allt från 100 kronor upp till 10 000 kronor och kanske mer därtill. Avel tar flera år och det vill man ha betalt för. Det minsta du får ge för höns och duvor nere i Tyskland är 3 000 kronor per individ men ännu inte så mycket här på brevduvesidan, säger Marie-Louise Rydén, kassör i Svensk Duvavelsförening.

Epizootilagen säger att den som drabbas av utbrott kan få ersättning från staten.

undefined
I tider av newcastlesjuka och fågelinfluensa får hönsen hållas skyddade så att de inte kan smittas av andra fåglar. Här höns som spatserar fritt. Genrebild.
undefined
Smittskyddshandläggare Ella Sigvardsson på Jordbruksverket.
undefined
Restriktionszonen för utbrottet av newcastle-sjukan i Virserum i Hultsfreds kommun består av en skyddszon på tre kilometers radie (röda cirkeln) runt den drabbade anläggningen samt en övervakningszon på tio kilometers radie (blå cirkel).
undefined
Hit till Konvex anläggning i Karlskoga transporterades de avlivade duvorna på torsdagen från Virserum för att destrueras. Jordbruksverket arbetar för att ingen ytterligare smittspridning ska kunna ske från det aktuella utbrottet av newcastlesjukan.

Vimmerby Tidning har varit i kontakt med några i riskområdet som har höns för hobbybruk. Ingen vill dock ställa upp med namn.

En av dem har tre höns och tupp.

Känner du oro för er besättning?

– Nej, det gör jag inte. Efter information från Jordbruksverket håller vi dem inomhus.

En annan hönsägare har tolv värphöns och tupp.

– Vi håller dem fritt ute i en inhägnad med nättak. Vi följer Jordbruksverkets anvisningar och har skötsel- och hygienrutiner och ingen annan får komma in till hönsen. Skulle vi drabbas skulle det inte göra så mycket ekonomiskt men vara tråkigt känslomässigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!