Orolig kalv fastnade i gödselbrunn

Strax innan klockan halv tio på måndagsförmiddagen larmades räddningstjänsten till Kråketorp norr om Virserum, där en kalv fastnat i en gödselbrunn.

Lite stressad, smutsig, frusen och väldigt rädd. Men i säkerhet. Kalven kunde utan större problem räddas ur gödselbrunnen i Kråketorp.

Lite stressad, smutsig, frusen och väldigt rädd. Men i säkerhet. Kalven kunde utan större problem räddas ur gödselbrunnen i Kråketorp.

Foto: Olof Carlson

Virserum2023-07-10 09:29

Enligt inledande uppgifter från SOS Alarm rörde det sig om en räddning av ett större tamdjur och räddningstjänstens ledningsoperatör bekräftade det när de kommit fram. 

– Det handlar om en kalv som gått ner sig i en gödselbrunn, så vi har lite att jobba med där, sa räddningstjänstens ledningsoperatör till Vimmerby Tidning innan räddningsinsatsen.

Bo Jonasson, som äger djuren berättar att det var första gången som den lilla kvigkalven var ensam ute, utan sin mamma.

– Hon är en amko och därför tog vi in henne över natten. Så den lille blev orolig och tog sig över staketet till gödselbrunnen, säger han.

– Det är i alla fall 1,70 högt. Men kalven väger nog 200 kilo.

undefined
Rädslan gjorde att ingen fick komma i närheten av kalven. Inte ens Anette Karlsson som jobbar på gården och som kalven känner så väl.

Staketet vek ner sig och kalven hamnade i den tre meter djupa brunnen, utan möjlighet att själv ta sig upp.

– Det var tur att vi upptäckte det så pass tidigt som vi gjorde, säger Bo Jonsson. Det var faktiskt kalvens mamma som upptäckte det. När hon kom ut på morgonen stannade hon vid gödselbrunnen och bara skrek.

När kalven upptäcktes, larmades räddningstjänsten från Virserum, som kunde få en slangstump runt kalven och med lastaren på traktorn kunde den lyftas upp. 

När kalven kom upp, var den både rädd och stressad och ordentligt frusen. Räddningstjänsten kunde spola av den värsta dyngan, men kalven tillät ingen att komma nära. Inte ens Anette Karlsson som jobbar på gården och som kalven känner väl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!