– Vi har fått ett ärende på det, säger hon, och den 21 september jag att åka upp till Virserum för att titta närmare på huset.
Det var expolitikern Göran Berglund som begärde hos länsstyrelsen att hyreshuset, som är från 1950-talet, ska byggnadsminnesförklaras och därmed räddas för framtiden.
Det här går stick i stäv mot både kommunens, och bostadsbolagets beslut att låta riva det stora huset.
– Det är inget konstigt att byggnadsminnesförklara ett hyreshus från 1950 och 1960-talet, säger Lotta Lamke, men det har gjorts väldigt sällan. Men det är en spännande period i svenskt bostadsbyggande.
Så ett byggnadsminne måste inte vara en träkåk från 1700-talet eller ett stenhus i stan.
– Det är väldigt stränga krav för att ett hus ska bli byggnadsminne, säger Lotta Lamke. Det måste finnas synnerliga kulturhistoriska skäl, ja nästan ett nationellt intresse att bevara det.
– Men visst vore det spännande med ett lite modernare kulturarv...
Hur det blir med den saken återstår dock att se, innan besöket i Virserum varken vill eller kan Lotta Lamke uttala sig om vartåt det lutar.
En byggnadsminnesförklaring är enligt kulturmiljölagen ett sätt att skydda byggnader och miljöer. Tanken är att det ska skapa förståelse för samhällsutvecklingen och människornas livsvillkor.
Det är länsstyrelsen, som beslutar att en byggnad ska skyddas som byggnadsminne.