Nu byts lyktstolparna ut längs cykelvägarna

Lyktstolparna längs gång- och cykelvägen förbi slätten och ut till sjukhemmet ska få ny belysning. Arbetet med att sätta upp stolparna är i full gång.

Alexander Henningsson berättar att den nya gatubelystningen i Virserum sparar 110 000 kronor om året.

Alexander Henningsson berättar att den nya gatubelystningen i Virserum sparar 110 000 kronor om året.

Foto: Olof Carlson

Virserum2023-04-20 12:32

– Eftersom många av de gamla stolparna är svårt angripna av rost i nederdelen så byter vi stolarna också, säger Alexander Henningsson som ansvarar för gatubelysningen i kommunen.

Men det som i branschen kallas "urinal korrosion" är bara en liten del i varför belysningen görs om. Den främsta anledningen är att belysningen byts ut till modern Ledbelysning.

– I Virserum är utbytet i stort sett klart nu och där räknar vi med att spara 45 000 kilowattimmar per år, säger han.

Eller om man så vill 110 000 kronor om året. Och det blir dessutom bättre ljus på köpet.

– Genom villakvarteren ut mot Ekängen kommer vi också att testa med närvarostyrd belysning, säger Alexander Henningsson, så att det tänds när någon kommer i närheten. Tre lampor i taket framåt tänds upp i takt med att går framåt.

Utöver det kommer man också prova med fast nattsänkning av ljuset, så att det dimras ner till hälften.

– Det kommer fortfarande att upplevas som ljust, säger Alexander Henningsson.

Även i Hultsfred är den här "kilowatt-jakten" i full gång. Även gång- och cykelvägen utmed Östra Långgatan. Även här ska det bli närvarostyrd belysning, så att ljuset ökar när det behövs.

Förutom minskad energiförbrukning är det också lättare att ställa in ledlamporna så att ljuset hamnar där det behövs. Och inte runt omkring.

– Det finns många nattlevande insekter som inte gillar ljuset, säger Alexander Henningsson. Så kan vi minska "ljusföroreningarna" ska vi göra det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!