Klartecken till utbyggnaden

Evahagens förskola i Virserum får två nya avdelar inom kort. Kommunfullmäktige gav på måndagskvällen klartecken till den här satsningen.

"Evahagens förskola har den hösta behörigheten, 80 procent, av förskolorna i kommunen, säger Pär Edgren, ordförande i barn och utbildningsnämnden.

"Evahagens förskola har den hösta behörigheten, 80 procent, av förskolorna i kommunen, säger Pär Edgren, ordförande i barn och utbildningsnämnden.

Foto: Charlotte Madestam

Virserum2018-10-30 19:00

Så sent som i påskas invigdes den nya förskolan och den är redan urvuxen, en lång kö av barn väntar på att få plats.

För att snabbast möjligt kunna kapa kön vill Barn- och utbildningsnämnden hyra in två moduler och ställa upp vid förskolan. Ett projekt som går både snabbt och lätt, det är inte så länge sedan de tidigare modulerna togs bort och fraktades till Vena. Men mycket av markarbeten, ledningar och annat viktigt finns ju kvar så bygget blir förhållandevis lätt.

Vid fullmäktiges behandling fanns dock ingen finansiering klar till den här satsningen, men eftersom det snart är dags för en ombudgetering, valde ledamöterna att köra igenom projektet än. Finansieringen måste ju lösas på något sätt.

Ännu svårare blir det att lösa personalfrågan. Två nya avdelningar kräver mer personal. Pär Edgren (M) är tveksam till att man lyckas rekrytera behörig personal till alla de nya tjänsterna.

– Men vi har hög behörighetsgrad, 80 procent på Evahagen, den är högst i kommunen, så de får nog räkna med att gå in och stötta upp på de nya avdelningarna också. Vi måste få till en bra verksamhet här, och göra något åt kösituationen.

Rekryteringen av personal kommer att starta snart, enligt Pär Edgren. Det brinner i knuten, eftersom nya platser måste fram fort. Enligt lagen måste kommunen ordna fram plats inom en viss tid.

Men ett första steg mot utbyggnaden är i alla fall taget, i och med fullmäktiges ja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!